Fekete fellegek ereszkednek az égből Čaplovič minisztériumára. Egyre mélyebb a társadalmi elégedetlenség az oktatásügyi tárca intézkedései és tétlensége miatt. Tétovázás és tétlenség az, ami a pedagógusok béremelést követelő sztrájkja óta történt.

A pedagógus-szakszervezet által szeptember 13-án megszervezett munkabeszüntetés napján maga az ágazat vezetője ígérte, hogy a következő héten a szociális és pénzügyminiszter társaságában asztalhoz ülnek a szakszervezeti vezetőkkel. Azóta három hét telt el, s a találkozónak se híre, se hamva. Újabban erre a hétre ígérte az oktatásügyi miniszter a négyes találkozót, amellyel kapcsolatban kollégája, Richter semmit sem tud. A pénzügyminiszter elzárkózik, a büdzsé üres, nincs pénz a fizetésemelésre. Joggal érezhetik a szakszervezeti vezetők és az oktatásügyben dolgozók becsapottnak magukat. Indokolt és kézen fekvő az elképzelésük, hogy fokozni kell a nyomást a kormányra, s újabb, erőteljesebb sztrájkot készítenek elő. Čaplovič meg magyarázkodhat, hogy miért nem került sor legalább egy négyoldalú egyeztetésre, és a probléma megoldására. A Magyar Közösség Pártja továbbra is kiáll az oktatásügyben dolgozók legitim bérkövetelései mellett és felszólítja Robert Fico kormányát, hogy miniszterei haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalásokat a szakszervezeti vezetőkkel és a jövő évi költségvetésben találják meg a béremeléshez szükséges forrásokat.

Az MKP aggasztónak tartja a parlament által szeptember 20-án megszavazott két, a közoktatást érintő törvénymódosítás elfogadását, melyek visszavetik az ország plurális közoktatását, valamint a szabad iskolaválasztáshoz való jogot. A megyei önkormányzatok középiskolákkal kapcsolatos jogköreinek megerősítése egyértelműen diszkriminálja az egyházi és magán középiskolákat. A tanulmányi átlaghoz kötött felvételi kritériumok pedig gátolják az igazi tehetségek kibontakozását. A szabadidő-központok finanszírozásának módosítása egy működő rendszerbe való durva beavatkozás. A Magyar Közösség Pártja támogatja és csatlakozik az ellenzéki pártok egy csoportja és a Nekünk nem mindegy civil társulás kezdeményezéséhez, melyben kérik, hogy a köztársasági elnök ne írja alá az említett két törvénymódosítást.

A felsőoktatás terén is nagy ellenszenvet váltott ki a levelező tagozatú tanulmányok időtartama meghosszabbításának tervezete, melyet az MKP sem tart indokoltnak. Ezt tetőzi a pozsonyi és kassai hallgatói önkormányzatok október 23-ára tervezett tiltakozó nagygyűlése, mely a felsőoktatásban bevezetendő megszorító intézkedések és a Fico kormány politikája ellen irányul. Az egyetemisták elsősorban a diákétkeztetés alacsony támogatása, a diákhitel idő előtti törlésénél bevezetésre kerülő illeték és a megbízatási munkaviszony járulékkötelezettsége ellen tiltakoznak. Az MKP támogatásáról biztosítja az egyetemistákat jogos követeléseik elérésében.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a munkáját oly nagy lendülettel, aktivitással és „jobbnál jobb” ötletekkel kezdő Dušan Čaplovič és tárcája fékezni kényszerül. Kezdődnek a problémák, melyeket kezelni kell. A legrosszabb pedig, ha egy miniszter nem tartja be ígéreteit, s szavahihetetlenné válik, ahogy ez a pedagógus-szakszervezettel szemben már meg is történt.

Annak ellenére, hogy ősz van, Čaplovičéknál forrósodik a levegő.

Szigeti László, az MKP oktatási és kulturális alelnöke