A megyei önkormányzatok számos olyan kérdésről döntenek, melyek fontosak lehetnek a polgárok életében. Erről Biró Lászlóval beszélgettünk, akit a Magyar Közösség Pártja (MKP) színeiben választottak Nagyszombat megyében önkormányzati képviselővé.

Mely döntéseket emelné ki Nagyszombat megye önkormányzatának ez évi határozatai közül?
– Februárban az MKP megyei frakciójának kezdeményezését követően született meg az a döntés, hogy a megyei vagyoneladásból származó bevétel 50 százalékát az érintett intézmény, város, illetve járás fejlesztésére használják fel. Komoly sikernek tartom ezt, hiszen ezáltal a régiók közti szolidaritás elve erősödik. Márciusban a dunaszerdahelyi és galántai kórház helyzetének megoldásán volt a hangsúly. A megyének sikerült ehhez olyan stratégiai partnert találnia, amellyel kedvező változások következhetnek be a kórházak által nyújtott egészségügyi ellátás terén. Ez valamennyi polgár érdeke. Az áprilisi témák közül az ún. kispályázatokat emelném ki, a megye költségvetési lehetőségei szerint továbbra is támogatáshoz juthatnak községeink a különböző oktatásügyi, ifjúságpolitikai, kulturális, szociális és egészségügyi projektjeik megvalósításához.

A vagyoneladásból származó 50 százalékos „helybenmaradás” már a galántai és dunaszerdahelyi kórházak eladására is vonatkozik?
– Természetesen igen, hiszen a kórházak eladására a határozat meghozatala után került sor. A kórház esetében 2,1 millió euró volt a vételár, így ennek az összegnek a fele a Galántai, illetve a Dunaszerdahelyi járásban történik beruházásra. A kórházaknál viszont még két jelentős anyagi vonatkozást kell szem előtt tartanunk: az új tulajdonos a két kórház adósságát is átveszi, és mindkét egészségügyi intézményben legalább 10–10 millió eurós beruházást hajt végre.

Miután a kórházak már nem megyei kórházakként működnek tovább, hogyan tud ebbe a megye beleszólni?
–   A Svet zdravia társasággal kötött adásvételi szerződésben komoly kötelezettségeket is megfogalmaztunk. Az új tulajdonost a vállalt beruházásokra a szerződés kötelezi. Ígéretet tett arra, hogy a kórházakban nem lesznek elbocsátások, és nem csökkentik az osztályok számát sem, sőt a lehetőségek szerint azok bővülnek majd. Mindkét kórház felügyelő tanácsában legalább egy tag fogja képviselni a megyét, tehát lehetőség lesz a kórházak működésének közvetlen ellenőrzésére. Az MKP megyei képviselői azt is szem előtt tartották az eladás megszavazása során, hogy a vásárló a kórházak területén a kétnyelvűség biztosítását is vállalja. (O.N. - megjelent a Terra újságban)