Péntek reggel elkezdődött a nagymegyeri művelődési központban a Pro Civis Polgári Társulás által szervezett IV. Önkormányzati Szabadegyetem, amely idén is gazdag programmal várta a résztvevő polgármestereket, önkormányzati képviselőket, alkalmazottakat.

Néveri Sándornak, Nagymegyer polgármesterének és Őry Péternek, a Pro Civis Polgári Társulás elnökének megnyitója után a több mint száz résztvevő érdekes és fontos témákról hallhatott előadásokat, illetve vitázhatott az adott témákról.
A pénteki előadások délelőtti blokkjának gerincét a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszak új pályázati lehetőségeinek témaköre alkotta.

Farkas Iván MKP-alelnök az Interreg- és Leader-pályázatokról, Ginter Gábor, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa az uniós fejlesztési időszak forráslehetőségeiről, Mészáros Győző volt államtitkár a vidékfejlesztési politikáról, Bödök Károly, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat igazgatója a Baross Gábor Tervről és a határon átnyúló kapcsolatokról, míg Őry Péter a Pro Cívis által végzett kutatás eredményét ismertette: hogyan teljesítettek a magyarlakta járások a 2007-13-as EU-s pályázatokon.
A délutáni program témakörét (Quo Vadis önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények?) a szlovákiai magyar alapiskolák fenntarthatóságának lehetőségei, veszélyei alkotja. Előadók: Szigeti László volt oktatási miniszter, A. Szabó László, MKP oktatási alelnök, Pék László, SzMPSz, Csáky Csongor és Pálinkás Barnabás a Rákóczi Szövetség kiépviseletében.
Szombat délelőtt a kommunikációs és kampánytechnikák gyakorlati lehetőségeiről hallhatnak a résztvevők előadásokat. Előadók: Néveri Varagya Szilvia, Beke Sándor, Csizi Péter. A kétnapos tanácskozás szombat délután Berényi József MKP-elnök zárószavával ér véget.