A Kárpát Régió Üzleti Hálózat a Kárpát-medence 13 városában nyitott üzleti irodát, ebből kettőt Szlovákiában. 2012-ben Kassán és Dunaszerdahelyen nyílt üzleti iroda a KRÜH égisze alatt, azonban 2014 végén az irodahálózat megszűnt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hatáskörébe tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2015-ben újjászervezte, teljesen átalakította a határon túli, Kárpát-medencei irodahálózatot. A bővítés leginkább Szlovákiát érintette. Összesen hét felvidéki városban nyílt üzleti iroda, időrendi sorrendben: Kassán, Dunaszerdahelyen, Rimaszombatban, Érsekújvárban, Királyhelmecen, Párkányban és végül Ipolyságon. Ezzel teljessé vált nemcsak a szlovákiai, hanem a Kárpát-medencei irodahálózat is.

A kereskedőházak küldetése elsősorban a határon átnyúló kereskedelmi kapcsolatok megalapozása, fejlesztése, bővítése, aminek következménye lehet a határ menti - gyakran leszakadó térségekben - az üzleti, kereskedelmi élet serkentése. Továbbá üzletember találkozók megszervezése, hogy a vállalkozók, iparosok megismerhessék potenciális üzleti partnereiket szülőföldjükön, régiójukban, valamint a határ túloldalán. Az országhatár immár ne szétválasszon, hanem összekössön. Idővel ez az igyekezet vállalkozói körök megalapítását eredményezheti, ahol a kereskedelmi kapcsolatokat ápoló üzletemberek rendszeresen találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek. Mivel a kereskedelmi kamara beágyazottsága, jelenléte régióinkban - a határ-menti térségben – szimbolikus vagy még annál is halványabb, hiánypótló szerepe is lehet a Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti irodái által kezdeményezett és ápolt vállalkozói köröknek.

Az üzleti irodák nem kevésbé fontos szerepe lehet a tanácsadás, a vállalkozók útbaigazítása a vállalkozási jogszabályokat és a pályázási lehetőségeket illetően. Az adott vállalkozó számára megtalálják az alkalmas projektmenedzsert, közvetítik számára a megfelelő pályázatírót vagy potenciális üzleti partnert. Útbaigazítják a szakterülete szerinti szakmai fórumokra, szakmai kiállításokra és vásárokra. A vállalkozói környezet javítása érdekében igénybe vehető majd a vállalkozás megszervezésével kapcsolatos tanácsadás.

A vállalkozók, üzletemberek éljenek a felkínált lehetőséggel, vegyék igénybe a kereskedelmi irodák által nyújtott szolgáltatásokat. A felsorolt üzleti irodák közül vannak, amelyek hónapok óta eredményesen tevékenykednek, a párkányi és az ipolysági iroda a napokban kezdte el tevékenységét. Remélhető, hogy hamarosan az adott kistérség üzleti életének szerves részévé válnak.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke