Na spoločnej tlačovej besede novej strany Aliancia, ktorá združuje strany SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť konanej dňa 7. mája 2021v sídle SMK sa zástupcovia jednotlivých strán dotkli nasledovných okruhov: pandemické opatrenia, očkovacie preukazy, školstvo, šport, kultúra, samospráva

Ústrednou myšlienkou tlačovej besedy bol slogan: Poučme sa z minulosti a pripravme sa na budúcnosť – poriadok namisto chaosu!

Krisztián Forró predseda SMK hovoril o potrebe čo najskoršieho zavedenia osvedčení o imunite, ktoré by zohľadňovalo nielen zaočkovanie ale aj prekonanie choroby. Vyzval vládu, aby bola proaktívna a s okolitými krajinami čo najskôr uzavrela dohody o recipročnom akceptovaní osvedčení, aby sa chránení občania mohli zúčastniť športových, kultúrnych podujatí a cestovať za oddychom doma aj do zahraničia.

László Balódi dunajskostredský okresný predseda Mostu-Híd, starosta obce Vydrany poďakoval krajským a miestnym samosprávam za obrovský prínos pri zvládnutí testovania. Vyjadril vďaku aj pedagógom, ktorí efektívne učili aj v online móde, ale poznamenal, že na základe testov realizovaných v ich obecnej škole sa vedomostná úroveň žiakov značne znížila. Prihovoril sa tiež za to, aby ľudia po získaní imunity a osvedčenia o imunite mohli športovať, a to nielem registrovaní športovci, ale všetci, ktorým amatérske športové aktivity už veľmi chýbajú.

Gergely Agócs podpredseda strany Spolupatrčnosť, starosta obce Kráľovský Brod za Spolupatričnosť názorne prezentoval chaos v osvedčeniach o očkovaní, ktoré by bolo vhodné zjednotiť, ako aj podmenky semaforu, ktoré sú príliš zložité, a v prípade športu takmer nedodržateľné. Vyzdvihol tiež prínos samospráv, zdravotníckeho a najmä pomocného personálu pri zvládnutí hromadného testovania a tiež krajských samospráv v riešení mobilnej vakcinácie občanov.

Na otázku novinárov, ako bude vedieť Aliancia docieliť vypočutie ich návrhov sa zúčastnení vyjadrili, že ako mimoparlamentným stranám je ťažšie dosiahnuť vypočutie ich názorov, ale využijú na to všetky možné prostriedky. Ako príklad pán Forró uviedol návrh Aliancie spred štyroch mesiacov na monitorovanie splaškových vôd na zistenie budúcich ohnísk nákazy, ktorý si minister zdravotníctva, pán Lengvarský buhužiaľ osvojil až nedávno. Za ten čas sa mohli ušetriť financie na plošné testovanie, ale najmä zachrániť životy ľudí.

Tlačová správa SMK

Címkék: Krisztián Forró ,