A Szövetség, azaz az MKP, a Híd és az Összefogás közös sajtótájékoztatójára 2021. Május 7-én került sor az MKP pozsonyi székházában. A résztvevők a következő konkrét területeket érintették: járványkezelés, oltási igazolványok, iskolaügy, sport, kultúra, önkormányzatok

A sajtótájékoztató központi gondolata a következő volt: Tanuljunk a múltból és készüljünk fel a jövőre – káosz helyett legyen rend!

Forró Krisztián, az MKP elnöke szorgalmazta a védettségi igazolvány mielőbbi bevezetését, amelyet nemcsak azok kapnának meg, akiket már beoltottak, de azok is, akik már átestek a betegségen.

Amint mondta: Egyrészt motiválni kell a polgárokat, másrészt a felelősségteljes viselkedést jutalmazni kell! Ezzel a sportot, a kultúrát és a turizmust is támogatni tudnánk.

Végül felszólította a kormányt, hogy legyen a védettségi igazolványok kapcsán kezdeményezőbb, mielőbb kösse meg a szomszédos országokkal a szükséges megállapodásokat az igazolványok kölcsönös elfogadása érdekében, hogy a polgárok mielőbb részt vehessen sport- és kulturális rendezvényeken, illetve végre elmehessen pihenni, kirándulni is.

Balódi László a Híd dunaszerdahelyi járási elnöke, Nemeshódos polgármestere megköszönte a megyei és helyi önkormányzatoknak, polgármestereknek azt az óriási hozzájárulást, amivel a tesztelés kapcsán besegítettek a járványkezelésbe.

Amint mondta: A megyei és helyi vezetők, polgármesterek, hivatalnokok, képviselők példaértékű hozzáállása nélkül még sokkal nagyobb lett volna a káosz, mint amit tapasztaltunk.

Köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik online is hatékonyan végezték a munkájukat, de sajnos az tapasztalható, hogy a tanulók tudásszintje nagyot romlott az elmúlt egy év alatt.

Ami a sportot illeti elmondta, hogy a professzionális sporton túl végre engedélyezni kell az egyéni és tömegspotot is, mert a csoportos mozgáshiány már nagyon sokaknak hiányzik.

Agócs Gergely az Összefogás alelnöke, Királyrév polgármestere kihangsúlyozta a megyék fontos szerepét az oltási folyamat elősegítésében. Főleg az oltóközpontok létrehozásánál valamint a mobil oltószolgáltatások beindításánál. Köszönetet mondott az önkormányzatokon túl a tesztelésben résztvevő önkénteseknek is, akik idejüket nem sajnálva és saját egészségüket kockáztatva segítettek. Nélkülük kudarcba fulladt volna az egész projekt. Szorgalmazta továbbá az egységes védettségi igazolvány bevezetését és az ilyen igazolvánnyal rendelkezők pozitív diszkriminációjának szükségességéről.

A mostani átláthatatlan, nem hatékony covid-automata elvét váltsa fel a védettségi igazolvány szabályrendszere, avagy káosz helyett legyen rend! – mondta Agócs.

Újságírói kérdésre válaszolva Forró Krisztián elmondta, hogy a Szövetség parlamenten kívüli pártjai által megfogalmazott javaslatok nehezebben jutnak el a központi politika szintjére, de mindent meg fog a pártszövetség tenni azért, hogy ez ne így legyen. Példaként a mintegy négy hónapja megfogalmazott javaslatot hozta fel, ahol azt javasolták, hogy a szennyvízből vett minták kiértékelésével lehessen előre jelezni a betegség várható gócpontjait. Sajnos ez az intézkedés megkésett, az új egészségügyi miniszter csak néhány napja jelentette be, hogy bevezetik ezt a gyakorlatot.

Kár, hogy nem hallgattak ránk korábban, sok tömeges tesztelésre elköltött pénzt lehetett volna megspórolni, de fől számos emberéletet lehetett volna így megmenteni.

 

Az MKP sajtóhíre

Címkék: Forró Krisztián ,