Strana maďarskej komunity víta dnešné rozhodnutie Národnej rady SR, ktorým vymazala zo zákona o štátnych symboloch nedávnu zmenu, ktorá zakazuje a sankcionuje spievanie maďarskej hymny na Slovenku.

Je však neprijateľné, že strana Most-Híd sa už istý čas pokúša komunikovať dnešnú opravu vlastnej chyba ako úspech, pričom k tomu kroku ani nemalo dôjsť, ak by poslanci vykonávali svoju prácu poriadne.

Táto cynická komunikácia úspechu nie je novým javom u Mosta-Híd. V roku 2015 si jeho poslanci ani nevšimli, že Smer v parlamente obmedzil používanie maďarského jazyka v súdnictve (spoplatnil maďarské preklady). Keď na upozornenie SMK Národná rada SR vrátila zákon do pôvodného stavu, Most-Híd hovoril o vlastnom úspechu. V roku 2017 Slovensko prostredníctvom ministerky spravodlivosti Mosta-Híd Lucie Žitňanskej napadlo na luxemburskom súde iniciatívu Minority SafePack. Keď Slovensko napokon toto podanie zobralo späť, Most-Híd to znovu podával ako úspech.

Preto sa vynára otázka: ak podľa Mosta-Híd vyzerá úspech takto, s čím môžeme rátať v prípade neúspechu?

Strana maďarskej komunity pripomína strane Most–Híd, že po dnešnom rozhodnutí poslancov parlamentu je na Slovensku naďalej zakázané slobodné používanie našich národných symbolov (napríklad používanie maďarskej vlajky a maďarskej trikolóry na športových podujatiach). Ako pre daňovníkov je pre nás mimoriadne ponižujúce, že poslanci a úradníci platení aj z našich daní zakazujú a sankcionujú vyjadrenie našej identity.

Za zastavenie tejto ponižujúcej situácie iniciovala SMK petíciu. Prosíme všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov, aby túto petíciu podporili svojím podpisom.

Vyzývame stranu Most-Híd, že ak chce namiesto cynických komunikačných kúzelníckych trikov dosiahnuť skutočný úspech, tak nech sa pousiluje o zrušenie všetkých nariadení, ktoré zakazujú používanie symbolov menšín.

József Menyhárt, predseda SMK,
Péter Őry, predseda RR SMK