A Magyar Közösség Pártja üdvözli a parlament mai döntését, amellyel az állami szimbólumokról szóló törvényből törölte azt a korábbi módosítást, amely tiltja és bünteti a magyar himnusz éneklését.

Az azonban elfogadhatatlan, hogy a Most-Híd párt egy ideje már sikerként próbálja kommunikálni saját hibájuk kijavítását, amire nem is lett volna szükség, ha parlamenti képviselői rendesen végezték volna munkájukat.

Ez a cinikus sikerkommunikáció nem új jelenség a Most-Hídnál. 2015-ben a Híd képviselői észre sem vették, hogy Ficóék a parlamentben korlátozták a magyar nyelv bírósági használatának lehetőségét (fizetőssé tették a magyar fordításokat). Amikor az MKP figyelmeztetésére végül a parlament visszaállította a korábbi törvényi állapotot, a vegyes párt a saját sikeréről beszélt. 2017-ben pártjuk igazságügyi minisztere (Lucia Žitňanská) által Szlovákia a luxemburgi uniós bíróságon támadta meg a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Mikor végül Szlovákia visszavonta ezt a lépését, azt a Most-Híd ismét sikerként kommunikálta.

Ezek után felmerül a kérdés: ha a vegyes párt szerint így néz ki a siker, mire számíthatunk, ha kudarcot vallanak?

A Magyar Közösség Pártja emlékezteti a Most-Híd pártot, hogy a parlament mai döntése után Szlovákiában továbbra is tiltják nemzeti jelképeink szabad használatát (például a sportrendezvényeken a magyar nemzeti zászló és a magyar nemzeti színek használatát). Adófizető állampolgárként nincs annál megalázóbb helyzet, mint hogy az adóinkból eltartott képviselők és hivatalnokok tiltják és bírságolják identitásunk nyilvános megvallását.

A Magyar Közösség Pártja ennek a megalázó helyzetnek a megszüntetéséért petíciót indított. Kérünk minden jóérzésű polgárt, hogy támogassa petíciónkat aláírásával.

Felszólítjuk továbbá a Most-Híd pártot, hogy ha cinikus kommunikációs bűvészmutatványok helyett valódi sikert akar elérni, akkor minden erejével segítse a kisebbségek nyilvános jelképhasználatát tiltó összes rendelkezés eltörlését.  

Menyhárt József, az MKP elnöke
Őry Péter, az MKP OT elnöke