V utorok na tlačovej konferencii to oznámil predseda strany József Menyhárt, že oproti roku 2014 sa SMK podarilo získať viac mandátov starostov aj miestnych samospráv. Strana maďarskej komunity (SMK) chce v budúcoročných eurovoľbách získať dva mandáty v Európskom parlamente. Za dôležité tiež pokladá blížiace sa prezidentské voľby. "Mojím želaním je, aby naša účasť na prezidentských voľbách bola čo najúspešnejšia," povedal.

SMK má väčšie zastúpenie v samosprávach

Predseda strany zhodnotil aj nedávne novembrové komunálne voľby. Oproti roku 2014 sa podľa jeho slov SMK podarilo získať viac mandátov v prípade starostov a aj v prípade poslancov miestnych samospráv. "V roku 2014 sme mali 107 starostov, v tomto roku ich je za našu stranu 115. Poslancov bolo 1151, teraz ich máme 1248 (čo je viac o 97 mandátov)," spresnil Menyhárt. SMK tvrdí, že je rozhodujúce, aké má zastúpenie v miestnych samosprávach.

Školy nie sú v dobrej kondícii

Popri oblasti školstva a kultúry sa tu podľa strany totiž rozhoduje aj o otázkach hospodárstva, zdravotníctva či ochrany životného prostredia. "Ani na budúci rok sa výrazne nezlepšuje sociálna oblasť, navyše ani naše školy nie sú v dobrej kondícii. Želám si, aby sme v týchto rezortoch dokázali čeliť výzvam," uviedol Menyhárt.

Jedným z najvýznamnejších činností tohto roka bola z pohľadu SMK iniciatíva Federálnej únie európskych národnostných menšín (FUEN) na získanie milióna podpisov pre Minority Safe Pack. Jej cieľom je získať podporu k iniciatíve ochrany autochtónnych menšín v Európe. Týka sa to zhruba 50 miliónov príslušníkov domorodých menšín v jednotlivých európskych štátoch. Na Slovensku prebiehal zber podpisov pod riadením SMK.

tasr.sk