Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Magyar Közösség Pártja. Az újságírókat Menyhárt József MKP-elnök, Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, valamint Berényi József és Csenger Tibor megyei alelnökök tájékoztatták.

Menyhárt József a veszteségek évének is nevezte 2018-at, miután közéletünk számos kiemelkedő személyisége távozott közülünk, név szerint említette Bauer Győző, Jókai Tibor, Keszegh Pál, Pogány Erzsébet és Paulisz Boldizsár nevét. Az MKP tevékenységére jellemző, hogy több, mint párt, így a civil szervezetekkel szorosan együttműködve látja el közösségépítő feladatát, így történik ez többek között a Szövetség a Közös Célokért társulással, a Csemadokkal vagy a történelmi egyházakkal is.  A 2016-os parlamenti választások után konszolidálódott a párt, ezt mutatják a tavalyi megyei, illetve az idei önkormányzati választások eredményei is. A jövő év első felében ismét komoly kihívásokkal néz szembe a párt, ide tartozik a köztársaságielnök-választás és az európai parlamenti választások. A 2018-as évnek további komoly eredményei is voltak, köztük a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének a sikere, melyből 63 ezer érvényes aláírással a felvidéki magyar közösség is kivette a részét. Mint ismeretes, Szlovákiában az MKP koordinálta az aláírásgyűjtést. Komoly eredményei vannak a magyar kormánnyal folytatott stratégiai partnerségnek is, ide tartozik a felvidéki gazdaságélénkítő program és az óvodák felújítása. Mindkettő folytatódik 2019-ben is.

A szlovákiai belpolitikát illetően a pártelnök emlékeztetett arra, hogy a „bizarr kormánykoalíció” botrányai folyamatosak. Őry Péter Ján Kuciak és élettársa meggyilkolására is visszatekintett. Az önkormányzati választások után a településeken a törvényes időn belül megtörténtek az önkormányzatok cseréi is. A szlovák politikai életben számos közösségünket érintő kérdés megoldása várat még magára, ide tartozik a számunkra törvényes keretű televíziózás biztosítása. Mint ismeretes, az MKP OT elnöke kezdeményezésére közösségünk tagjai tömeges beadványokban kérték ezen jogaink betartását is, Őry Péter az infótörvényre hivatkozva kért tájékoztatást, megtudta, hogy bizottságot állítottak fel az ügy kivizsgálására. Az MKP politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy meglévő jogaink erőteljesebb használatára van szükség.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke tájékoztatott arról, hogy az MKP képviselői alkotják a legnagyobb frakciót a megyében. A frakción belüli együttműködési lehetőséget felkínálták a Most-Híd egyetlen megyei képviselőjének is. Az idén emelkedett a megye szociális intézményében dolgozók bére, jövőre ezt az oktatási intézményekben dolgozókra akarják kiterjeszteni. Az MKP kezdeményezésére 150 ezerről 600 ezerre emelkedett a kispályázatok támogatása, jövőre ez a keret már 750 ezres lesz.  A megyei alelnök szólt a konkrét megyei támogatásokról is. Szóba került a Dunaszerdahelyre tervezett regionális nemzetiségi színház, erre vonatkozóan hamarosan pályázatot írnak ki. Berényi József képviseli Nagyszombat megyét a brüsszeli régiós bizottságban is, az MKP politikusa a szlovák kormány kisebbségi tanácsában is helyet kapott.

Csenger Tibornak, Nyitra megye alelnökének egyik fő feladatköre a megye déli régióiba folyó pénzek és beruházások felügyelete, beleértve a megfelelő arányok megtartását. Az alelnök végiglátogatta a déli intézményeket. Nem csak az elvégzett munkákról szólt, hanem tételesen felsorolta a jövőben esedékes megyei támogatásokat is, köztük szerepelt a komáromi gimnázium és ipari iskola 1,8, illetve 1,2 milliós terve. Az MKP politikusa örömét fejezte ki, hogy a megyék közötti (beleértve a magyarországi Komárom-Esztergom megyét) együttműködések hatékonyabbak lesznek, januárban írják alá az Ipoly-hidak megépítéséről szóló dokumentumokat. (on/felvidek.ma)