V Bratislave dnes predseda József Menyhárt a a právnik Dávid Nagy oznámili Stanovisko SMK k migračnému paktu OSN.

"Dnešnú tlačovú konferenciu sme zvolali preto, lebo považujeme za samozrejmé a zároveň za našu povinnosť, aby sme pre našich voličov a pre občanov Slovenska ozrejmili naše stanovisko v téme, ktorá sa maďarskej komunity na Slovensku dotýka tak isto, ako celej našej krajiny, ba celej Európy.

Strana maďarskej komunity od začiatku migračnej a utečeneckej krízy v roku 2015 úprimne a otvorene rokovala o tejto téme, ktorá sa odvtedy stala prvoradou a najdôležitejšou témou v Európe.

SMK v súvislosti s touto problematikou postupovala vždy zmierlivo, vyvážene, ale zastávajúc záujmy, prirodzené pocity a presvedčenie svojich voličov. A čo je ešte dôležitejšie: vždy jednoznačne, jasne a dôsledne presadzovala svoj rovnaký názor a postoj. Ohľadom budúcnosti má tento istý zámer.

Na jeseň v roku 2015, keď sme ľudí vyzývali k podpisu petície v súvislosti s povinnými utečeneckými kvótami, za veľmi krátky čas sme vyzbierali viac ako 80 tisíc podpisov. Tento fakt jednoznačne ukázal názor ľudí a to, že v tejto otázke sa určite nechcú poddať vôli mocenským silám. To isté sa stalo aj v iných končinách Európy. Odvtedy sa veľa toho zmenilo v tejto oblasti, ale na tú súvislosť už existuje dôkaz, že tí, ktorí v takejto dôležitej otázke nie sú schopní konať v súlade s vôľou voličov, sa môžu so svojimi voličmi čoskoro rozlúčiť.

Nech každý hrá s otvorenými kartami! Myslím si, že toto chcú ľudia. Naša dnešná tlačová konferencia je o pakte OSN o migrácii, ale zároveň najskôr o dôvere medzi voličmi a zvolenými, a túto dôveru neradno znova a znova prehrať." - povedal Menyhárt.

Právnik Dávid Nagy dodal,  že SMK dôrazne odmieta vydieračskú politiku od reality odtrhnutej úzkej elitnej vrstvy v záujme napomáhania migrácie. Vyhrážanie sa v tom zmysle, že odmietnutím paktu o migrácii sa zaradíme do skupiny špekulantských krajín, a to sa nám môže vrátiť pri rokovaniach o európskom rozpočte na najbližších sedem rokov, je priamym zastrašovaním väčšiny, ktorá s hlásateľmi paktu nesúhlasí. Preto SMK vyzýva strany Most-Híd a Smer-SD, aby skoncovali s bludnými rečami a zastrašovaním, aby skoncovali politickým vydieraním a tápaním v pozadí a zaujali stanovisko v súlade so záujmami väčšiny voličov, občanov Slovenska a celej Európy. Účasť na globálnom pakte OSN o migrácii je dlhodobý záväzok, znamenajúci pre budúce generácie nevídateľné bezpečnostné, sociálne riziká, okrem toho ohrozuje aj našu kultúrnu identitu. Len tí môžu prežiť, ktorí odmietnu účasť na tomto pakte. 

 

SMK, 15. novembra 2018