Az ENSZ migrációs paktumával kapcsolatos állásfoglalását ismertette a Magyar Közösség Pártja. Az MKP pozsonyi székházában tartott sajtótájékoztatót Menyhárt József elnök és Nagy Dávid jogász.

Menyhárt József emlékeztetett arra, hogy az MKP a 2015-ös migrációs és menekültválság legelejétől fogva őszintén és nyíltan kommunikál ebben a témában, ami azóta – túlzás nélkül mondható – egész Európa elsőszámú és legfontosabb témájává vált.

„2015 őszén, amikor a kötelező betelepítési kvóták ellen aláírásgyűjtéssel mozgósítottuk az embereket, nagyon rövid időn belül több mint 80 ezer aláírás gyűlt össze. Ez elég egyértelműen jelezte az emberek véleményét és azt, hogy ha valamiben, akkor ebben a témában biztosan nem akarják „vakon” a hatalmon lévőkre bízni magukat. Ugyanez történt, csak „nagyban”, Európa más tájain is. Azóta sok minden megváltozott e téren. De arra az összefüggésre már van bizonyíték, hogy akik legalább egy ilyen fontos kérdésben nem képesek a választókkal összhangban cselekedni, azoktól előbb vagy utóbb búcsút vesznek a választók.

Játsszon végre mindenki nyílt kártyákkal! – azt hiszem ez az, amit most már végre mindenki látni szeretne. A mai sajtótájékoztatónk konkrétan a ENSZ decemberben elfogadandó migrációs paktumáról szól, de áttételesen leginkább a választók és a megválasztottak közötti bizalomról, amit nem ajánlatos újra és újra eljátszani” – mondta az MKP elnöke.

Nagy Dávid részletesen tájékoztatott arról, hogy miről is szól az ENSZ migrációs paktuma, amely lényegében emberi jogként kezeli a (gazdasági) migrációt, elmossa a határokat a legális és az illegális migráció között. Rámutatott, hogy a paktum kifejezetten a bevándorlókról/gazdasági migránsokról szól, nem pedig azokról, akiket korábbi nemzetközi egyezmények alapján menekültstátusz illet meg (pl. háború elől menekülők).

Az MKP szakpolitikusa szerint nem csoda, ha ezt tapasztalva sorra jelentik be az ENSZ-tagállamok (különösen az Egyesült Államok és európai országok), hogy nem kérnek ebből a lopakodó bevándorláspártiságból. Az Egyesült Államok elsőként jelezte, hogy nem csatlakozik a paktumhoz. Azóta Magyarország, Ausztrália és Ausztria is egyértelműen a csatlakozás elutasítását választották. A lengyel, cseh kormányfők, illetve a horvát államfő is jelezte, hogy nem kérnek a paktumból.

Szlovákiában pedig az a helyzet, hogy a szlovák kormány nem állt eddig egyértelműen arra az oldalra, amit saját jól felfogott érdeke, de különösen pedig a polgárainak érdeke kívánna. Jelzésértékű megnyilvánulások azonban vannak, közöttük Katarína Cséfalvayová képviselőnőé (a Most-Híd frakciójának tagja) is, aki azzal riogatja az embereket, hogy a migrációs paktum esetleges elutasításával Szlovákia „spekuláns országok közé keveredne” és „ez visszaüthet majd a következő hét évre szóló európai költségvetésről szóló tárgyalásokon”, továbbá a paktumból való kimaradás „felelőtlen és káros”.  

Az MKP a leghatározottabban elutasítja, hogy egy a valóságtól elszakadt szűk elitréteg a migráció elősegítése céljából politikailag zsaroljon, vagy azt döntési szemponként érvényesítse. Pláne elutasítjuk, hogy „spekuláns országokról” beszéljenek, miközben ők maguk azok, akik egy ideig taktikai okokból a felszínen mérsékelt álláspontot képviselnek, de a döntő pillanatokban kimutatják a foguk fehérjét, riogatják, zsarolják azt a többséget, amely velük nyilvánvalóan nem ért egyet. Az ehhez hasonló sorozatos megnyilvánulásokat tapasztalva az is érthető, hogy a választók jelentős része szerint a  spekulánsokat miért nem egy komplett országban vagy azok népében kell keresni, hanem valahol egészen máshol.

Az MKP felszólítja a Most-Hídat és a SMER-SD pártokat, hogy fejezzék be az átlátszó mellébeszélést, a riogatást, a politikai zsarolást, a színfalak mögötti sunnyogást és nyilvánosan álljanak ki a választópolgárok többségének véleménye, az ország és Európa érdeke mellett! Az ENSZ migrációs paktumához való csatlakozás a következő generációk számára beláthatatlan biztonsági, szociális kockázatot jelentő és a kulturális önazonosságunkat veszélyeztető, hosszútávú elköteleződés. Aki ebből a paktumból kimarad, az megmarad. (Felvidék.ma / on)