Komunálne voľby dopadli pre Stranu maďarskej komunity (SMK) podľa jej predsedu Józsefa Menyhárta vcelku dobre, uviedol to v utorok počas tlačovej konferencie v Bratislave. SMK obsadila na pozícií starostov a primátorov 115 pozícií. Ako uviedol Menyhárt, v roku 2014 ich bolo 107.

Za jedno z najväčších víťazstiev predseda Republikovej rady SMK Péter Őry označil triumf v Šamoríne. "Vyhral tu náš kandidát na primátora, rovnako z 19 poslancov bude až 18 vo farbách SMK," skonštatoval. Poukázal aj na víťazstvo v Dunajskej Strede. Za neúspech označil napríklad stratu v Hurbanove, naopak, strana získala Želiezovce alebo Tornaľu. Podľa Menyhárt sú dôležité aj víťazstvá vo väčších obciach, napríklad Štvrtok pri Ostrove alebo Plášťovce. 

Menyhárt skonštatoval, že stúpol aj počet poslancov miestnych zastupiteľstiev. V zastupiteľstvách bude najviac poslancov nezávislých, a to 7301 (35,36 percenta). SMK získala 1248 poslaneckých kresiel, čo je vyše šesť percent. "Ďalších 110 poslancov získalo mandát v koalíciách," poznamenal Menyhárt. V roku 2014 to bolo podľa jeho slov v ich farbách 1151 poslancov. 

SMK bola najsilnejšia najmä v západnej časti južného Slovenska. Podľa podpredsedníčky SMK pre samosprávu a verejnú správu Ildikó Kőrösi strana má jednu z najširších základní práve na juhu krajiny. 

Komunálne voľby sa konali celkovo v 2919 samosprávach. Voliť mohlo 4.494.400 obyvateľov. K volebným urnám prišlo 2.187.735, účasť za celé Slovensko bola 48,67 percenta.(tasr.sk)