Az önkormányzati választásokat értékelte a Magyar Közösség Pártja. A sajtót Menyhárt József MKP-elnök, Kőrösi Ildikó önkormányzati alelnök és kampányfőnök, és Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának az elnöke tájékoztatta.

Őry Péter egyben Csallóközcsütörtök újraválasztott polgármestere, Körősi Ildikó pedig Pereden győzött.

Mindannyian köszönetet mondtak a választópolgároknak, és azon jelölteknek is, akik vállalták a megmérettetést – függetlenül attól, hogy bejutottak-e vagy sem.

Négy évvel ezelőtt 107 önálló polgármesteri tisztsége volt a pártnak, most 115 – sőt, ezt az eredményt most kevesebb jelöltből sikerült elérniük. A koalícióban támogatott polgármesterek száma 50-ről 53-ra növekedett. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy a polgármesteri tisztség önmagában nem elég a település sikeres vezetéséhez, ahhoz jó csapat, önkormányzat is kell. Az MKP színeiben 1248 önkormányzati képviselőt választottak, ez is jóval több, mint a 2014-es eredmény, amikor a párt önállóan 1151 mandátumot szerzett. A számok önmagukért beszélnek. Az MKP független jelölteket is támogatott, közülük 37-en lettek polgármesterek, azaz 205 olyan település van, amelyet az MKP által támogatott polgármester vezet. Több stratégiailag fontos helyen győzött az MKP, köztük Dunaszerdahelyen és Somorján úgy, hogy más pártból nem is jutott be képviselő az önkormányzatba. Ugyanakkor a „térvesztésekre” is figyelnek, azaz azon településekre, ahol gyengültek a pozícióik.

Pihenni nincs idő, hiszen hamarosan új kihívások következnek, köztük az európai parlamenti, köztársasági elnöki majd a parlamenti.

Kőrösi Ildikó a kampányról szólt. Mint mondta, a kampánystratégiát mindig adott helyi viszonyokhoz alkalmazták, és ez sikeresnek bizonyult.

Az MKP kampányfőnöke egyébként saját maga is megmérettetett, Pereden a polgármester-választáson indult, és győzött.

Őry Péter (Csallóközcsütörtök újraválasztott polgármestere) örömmel állapította meg, hogy nem csak jó eredményeket ért el az MKP, hanem sok fiatal jelölt került a képviseletekbe, ez is mutatja, hogy a Magyar Közösség Pártjában már megtörtént a generációváltás.

Menyhárt József a sajtótájékoztatón eredményes munkát kívánt minden olyan megválasztott polgármesternek és önkormányzati képviselőnek, aki a magyar közösségért dolgozik – függetlenül a politikai hovatartozástól. (on, felvidek.ma)