Dunajská Streda, 23. júna 2018

Republiková rada Strany maďarskej komunity sa môže s hrdosťou obzrieť späť, pretože takmer na deň pred dvadsiatimi rokmi, 21. júna 1998 sa konal ustanovujúci kongres Strany maďarskej koalície, ktorá bola po zmene režimu prvým jednotným maďarským orgánom ochrany záujmov, a aj vďaka nej sa podarilo začleniť Slovensko do euroatlantických štruktúr. SMK je už dvadsať rokov samostatným maďarským politickým zástancom záujmov, čo je jedným základným pilierom jej činnosti a smerovania.

RR SMK považuje za svoju výraznú úlohu roku 2018 zabezpečiť také miestne zastupovanie záujmov v jesenných komunálnych voľbách, ktoré budú mať prioritne na zreteli zachovanie maďarských komunít.

O otázkach súvisiacich s voľbou prezidenta republiky, respektíve s kandidátom strany bude rozhodovať 29. septembra 2018 republikový kongres SMK, ktorý sa bude konať v Dunajskej Strede.

Republiková rada SMK opakovane upozorňuje slovenskú vládu na jej zodpovednosť za vzniknuté nepriaznivé výrobné podmienky a vzťahy v agropotravinárskom sektore, a nemôže naďalej ignorovať oprávnené požiadavky  farmárov a výrobcov, ktorí bojujú už aj za pôdu a za vlastné živobytie.

Republiková rada SMK vyzýva Vládu Slovenskej Republiky, aby neodkladne zabezpečila televízne vysielanie menšinovom jazyku v rozsahu zodpovedajúcom pomerom národností, v zmysle zákona upravujúceho fungovanie verejných médií.

Strana maďarskej komunity vyzýva vládu, aby k riešeniu problémov okolo novo zriadených ambulantných  pohotovostných služieb pristupovala zodpovedne. Budeme naďalej monitorovať, ako sa bude vyvíjať situácia na južnom Slovensku, a rázne odmietame riešenie, aby ľudia boli nútení cestovať za poskytnutím lekárskej pohotovosti 50-70 km.

Odmietame ad hoc sociálne opatrenia, akým je aj ďalší, populistický sociálny balíček, pretože sú nesystémové a - po dodnes nevyšetrenej tragédii dvojitej vraždy -  slúžia iba na zvyšovanie klesajúcich preferencií vládnych strán.

Návrhy Smer-u na zastropovanie veku odchodu do dôchodku považujeme za neseriózne. Takéto závažné rozhodnutie nepovažujeme za správne prijať vzájomným licitovaním, a zneužiť iba na získavanie voličov.

Republiková rada Strany maďarskej komunity s uspokojením konštatuje, že sa onedlho môžu naplniť ciele SMK začatím výstavby troch mostov na Ipli. Pomocou fondu EÚ Interreg sa čoskoro začne stavba mostu medzi Chľabou a Ipolydamásdom, Ipeľským Predmostím a Drégelypalánkom, ako aj medzi Vrbovkou a Őrhalmom.

Nedávno predstavený národný program výchovy a vzdelávania má pozitívne, ale viac-menej neuskutočniteľné ciele. Pre zlepšenie stavu školstva je podstatné, aby boli výrazne zvýšené učiteľské platy a aby sa zlepšil postoj spoločenstva k učiteľom, na toto však teraz nie je ochota. Myslíme si, že je opäť na svete taký strategický plán, ktorý nevyrieši problémy v školstve. Opätovne dávame do pozornosti, že popri ZŠ s malým počtom žiakov  majú stále viac problémov aj stredné školy.