Strana maďarskej komunity je šokovaná správou, že zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Ján Kuciak pracoval pre portál aktuality.sk, zaoberal sa predovšetkým daňovými kauzami. Nedávno napísal články o pochybnom podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi a ďalších ľuďoch, blízkych Smer-u.

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar na dnešnej tlačovej konferencii potvrdil doteraz známe fakty a povedal, že ide zrejme o úkladnú vraždu, ktorá – pravdepodobne – súvisí s novinárskou činnosťou mladého muža.

Takýto prípad sa na Slovensku ešte nestal. Je pochopiteľné, že verejnosť je hlboko zarazená a pobúrená. Ak smrť Jána Kuciaka naozaj súvisí s jeho prácou – podotýkam, že všetko tomu naznačuje -, tak táto vražda je bezprecedentným útokom proti tlačovej slobode a demokracii. SMK žiada o urýchlené vyšetrenie tohto prípadu.  Nemôžeme dovoliť, aby sa vrátila strachuplná atmosféra mačiarizmu, keď sa stalo veľa znepokojujúcich vecí, ale k vražde novinára nedošlo. Je však pravda, že politické kauzy neboli vyšetrené, a táto skutočnosť má ďalekosiahle dôsledky. Tieto prípady sa naťahujú do dnešných dní, ba rozkvitajú. Táto úkladná vražda je odkazom pre všetkých tých, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu a korupcii, ktorí nechcú mať Slovensko pod mafiánskym vplyvom.

SMK – ako aj celá naša spoločnosť – bude ostro sledovať postup zodpovedných orgánov, vyšetrenie tejto kauzy. Je záujmom nás všetkých, aby sa vyšetrovanie ukončilo úplným objasnením prípadu. Nie len z nášho hľadiska, ale aj preto, lebo teraz nás sleduje celý svet: celý svet chce vedieť, ako sa s týmto prípadom Slovensko vysporiada.

Rodinným príslušníkom obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

József Menyhárt
predseda SMK