A Magyar Közösség Pártja megrendülve fogadta a hírt, hogy meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét. Ján Kuciak az aktuality.sk portál munkatársa volt, elsősorban adócsalások ügyével foglalkozott. Mostanában Marian Kočner kétes hírű vállalkozóról készült cikke, valamint a Smer-hez közel álló további emberekről.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány mai sajtótájékoztatóján megerősítette az eddig ismert tényeket, és elmondta, előre kitervelt gyilkosságról lehet szó, amely – valószínűleg – összefügg a meggyilkolt fiatalember újságírói tevékenységével.

Ilyen eset eddig Szlovákiában nem történt. Érthető, hogy mély a közvélemény megdöbbenése és felháborodása. Ha Ján Kuciak halála valóban összefügg munkájával, márpedig minden jel erre utal, akkor ez a gyilkosság példa nélküli támadás a sajtószabadság és a demokrácia ellen. Az MKP sürgeti az ügy kivizsgálását. Nem engedhetjük, hogy visszatérjen a mečiari korszak félelemmel teli hangulata, amikor ugyan sok aggasztó dolog történt, de újságíró megölésére még akkor sem került sor. De tény, hogy a politikai ügyeket azóta se vizsgálták ki, s ennek messzemenő következményeit észleljük. Ezek az ügyek napjainkig húzódnak és burjánzanak. Ez az előre kitervelt gyilkosság nyílt üzenet mindazoknak, akik a szervezett bűnözés és a korrupció ellen harcolnak, illetve nem kérnek a maffia befolyása alatt álló Szlovákiából.

Az MKP – ahogy egész társadalmunk – éles figyelemmel kíséri majd a felelős szervek eljárását, az ügy kivizsgálását. Mindnyájunk érdeke, hogy a nyomozás teljes felderítéssel záruljon. Nemcsak a magunk szempontjából, hanem azért is, mert most a világ szeme ránk szegeződik: az egész világ tudni akarja, hogyan birkózik meg Szlovákia ezzel az üggyel.

Az áldozatok hozzátartozóinak őszinte részvétünket fejezzük ki.

Menyhárt József,
az MKP elnöke

Címkék: Menyhárt József ,