Malý Horeš, 24. 02. 2018

Strana maďarskej komunity považuje za jednu z najdôležitejších politických udalostí roka jesenné voľby do orgánov samosprávy obcí. V nasledujúcom období bude hlavnou úlohou miestnych organizácií strany výber a príprava kandidátov na starostov obcí a poslancov obecných zastupiteľstiev,  ako aj začatie prípadných rokovaní  s inými stranami. SMK aj naďalej považuje miestne samosprávy za základný pilier zachovania maďarskej komunity, preto pokladá za nevyhnutné zabezpečiť ochranu záujmov v obecných samosprávach maďarskými poslancami.

Strana maďarskej komunity víta uznesenie prijaté na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu o zákaze diskriminácie tradičných národnostných menšín a širokej ochrane ich práv. Vyjadrujeme nádej, že definovanie autochtónnych, čiže tradičných menšín bude prvým krokom v oblasti legislatívnej ochrany menšín na úrovni EÚ.

RR SMK s radosťou víta uznesenie  Parlamentného zhromaždenia Rady Európy č. 2196/2018, ktoré v oblasti používania jazykov národnostných menšín jednoznačným spôsobom odporúča „uznanie týchto jazykov ako ďalších úradných jazykov“. So zreteľom na skutočný stav v oblasti právnych predpisov a ich uplatnenia v praxi na Slovensku a v zmysle odporúčania Rady Európy RR SMK vyzýva slovenskú vládu, aby nevykonávala tzv. náhradné činnosti, ale aby neodkladne začala legislatívne zabezpečenie používania maďarského jazyka ako regionálneho menšinového jazyka.  

Republiková rada Strany maďarskej komunity vyjadruje vďaku Vláde Maďarskej republiky za podporu rozvoja prihraničných poľnohospodárskych, malých a stredných podnikaní, ktorej základ poskytoval  Rozvojový plán Gábora Barossa. Rozvojový plán pomáha celkovému obyvateľstvu v regiónoch obývaných aj maďarským obyvateľstvom, napomáha zachovaniu našej komunity, ako aj zotrvaní v rodnej zemi.

Členovia RR SMK považujú podporu mobility za prácou z viacerých aspektov za chybnú. Rodine  bude chýbať minimálne jeden z rodičov, čo bude negatívne vplývať na zdravý duševný vývoj detí. Podpora presťahovania za prácou bude mať za následok vyľudňovanie regiónov a prinesie problémy v oblasti starostlivosti o starších rodičov. Presťahovanie mladých rodín na nadmerne zahustené západné Slovensko prinesie pre samosprávy ďalšie vyvolané investície do nedostatočnej infraštruktúry. Preto vyzývame vládu, aby v oblasti politiky zamestnanosti a dlhodobo neriešenej rodinnej politiky iniciovala také zmeny, ktoré zaručia zamestnanie, zotrvanie a slušné živobytie pre mladých ľudí v ich terajšom bydlisku a v blízkom okolí.

Základom vzdelanosti a širokých znalostí je vyučovanie v materinskom jazyku. SMK preto upozorňuje širokú verejnosť, rodičov, pedagógov a školy, že v rámci blížiacich sa zápisov do škôl je najlepšia voľba pre deti: voľba školskej ustanovizne s vyučovacím jazykom materinským. Školy s vyučovacím jazykom maďarským na Slovensku majú vynikajúcu úroveň, a táto pre ne zabezpečuje kvalitné vedomosti. V tomto procese sú rovnako dôležité škôlky, základné školy a stredné školy.

Republiková rada SMK vyjadruje svoj nesúhlas a znepokojenie v súvislosti s vykonaním novely zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, s účinnosťou od 1. septembra 2017. Chaotickú situáciu vzniknutú vydaním novely a vykonávacej vyhlášky možno riešiť jedine okamžitým zrušením novely. Riešenie je možné navrhnúť a prijať v dlhšom horizonte, so zapojením dotknutých strán.

RR SMK vyjadruje údiv nad tempom a spôsobmi rozvoja siete komunikácií na južnom Slovensku. Rozbehnutie výstavby rýchlostnej cesty R7 uložením základného kameňa pred 16 mesiacmi je podľa slov ministra dopravy v oneskorení 24 mesiacov, okrem toho mešká aj výstavba R2-ky, tá je navyše zmenená na jednoprúdovú cestu. Tieto fakty ukazujú, že strany vládnej koalície nedokážu plniť programové vyhlásenie. O nekompetentnom prístupe ministerstva dopravy svedčí aj to, že nepočúva argumenty v súvislosti s odstraňovaním škôd vzniknutých dopadmi výstavby na životné prostredie, ako aj s odstraňovaním škôd spôsobených na cestách nižšej triedy. RR SMK je za riešenie slúžiace v prospech obyvateľov, a nie za zdanlivé alebo náhradné riešenia.

RR SMK zároveň vyzýva vládu na efektívnu ochranu zásoby pitnej vody na území Žitného ostrova. Je neprijateľný nedávny stav, keď v niektorých obciach bola konzumácia a používanie pitnej vody celé týždne znemožnené pre jej kontamináciu. Oneskorená reakcia orgánov ochrany životného prostredia, takisto aj výška pokuty pre vodohospodársku spoločnosť, opakujúci sa výskyt atrazínu v pitnej vode, ako aj fakt, že dodnes nie sú riešenia na likvidáciu znečisťujúcich zdrojov pitnej vody, dokazuje nutnosť celkovej zmeny systémov ochrany životného prostredia.

RR stojí nechápavo nad správou, že vláda SR neprijala novú verziu medzivládnej dohody o výstavbe Ipeľského mosta Helemba – Ipolydamásd, pričom práve slovenská strana žiadala zmenu technických parametrov mosta, a to zníženie jeho technickej nosnosti. Preto RR SMK vyzýva ministra dopravy a výstavby, aby urýchlene predložil pred vládu taký návrh rozhodnutia, ktorý dokáže odôvodniť, ktorý vyhovuje slovenským požiadavkám, a na základe ktorého slovenská vláda odsúhlasí novú medzivládnu dohodu.

Republiková rada SMK vyzýva slovenskú vládu, aby úsek rýchlostnej cesty R2 medzi Lučencom a Košicami vybudovala v plnom profile.