Vo víkendovej debate istej komerčnej televízie sa Béla Bugár vyjadril, že SMK odmietla spoluprácu s Mostom-Híd v župných, komunálnych a európskych voľbách, respektíve stanovila podmienku, aby sa strana Most-Híd stala etnickou stranou.

Medzi Stranou maďarskej komunity a Mostom-Híd prebiehali rokovania na celoštátnej aj regionálnej úrovni výlučne o prípadnej spolupráci v rámci župných volieb, stretnutia sa vôbec nezaoberali miestnymi voľbami alebo voľbami do Európskeho parlamentu.

SMK nekládla podmienku, že Híd by mal zastupovať jedine záujmy Maďarov na Slovensku, toto by bolo nezmyselné z viacerých hľadísk, nakoniec by tým oslaboval svoju pozíciu, čo je určite absurdné. Pred časom práve zakladatelia Mostu-Híd sa pokúšali o degradáciu etnického politizovania, ktoré je pre SMK prioritné, a prax ukázala, že tento trend nie je zastaraný spôsob zastupovania záujmov, pretože SMK naďalej pracuje a zosilňuje sa.

Okrem rokovaní na najvyššej straníckej úrovni prebehli aj rokovania v regiónoch, pretože to bolo súčasťou dohody oboch strán. Bohužiaľ kvôli prístupu vyplývajúceho z pocitu nadradenosti z dôvodu vládnej pozície nedošlo k dohode, pretože Most-Híd popri svojej politike v rámci parlamentu zanedbal regionálnu úroveň, a preto nedokázal predstaviť vhodných kandidátov.

Už sme si na to zvykli – avšak nevieme to prijať -, že politici Mostu-Híd na čele s predsedom prejavujú v domácich slovenských a maďarských médiách dvojakú komunikáciu. Snažia sa ulahodiť slovenskému voličovi v slovenských, maďarskému v maďarských médiách, to však neraz spôsobuje sčasti alebo aj celkovo rozchádzajúce tvrdenia. Dvojaké vyjadrovanie ale nemôže byť základom spolupráce. SMK nehodlá byť pre Most-Híd ventilom, ktorým sa snažia uvoľňovať napätie vyplývajúce z členstva vlády a z opakujúcich sa škandálov. Základnou podmienkou rokovaní s výsledkami je rozvážnosť, napäté emócie môžu zrodiť len ďalšie nezhody.

Most-Híd potvrdil, že v záujme udržania vládnej koalície je ochotný ustupovať v akejkoľvek miere. Vychádzajúc zo súčasného stavu by mali byť nasledujúce parlamentné voľby v roku 2020, toľko rokov dopredu vylúčiť spoluprácu v týchto voľbách by mohlo byť nielen divné, ale z hľadiska maďarskej komunity na Slovensku priam osudné.

Strana maďarskej komunity pristupuje k zastupovaniu záujmov Maďarov žijúcich na Slovensku s plnou zodpovednosťou, a súčasťou tohto faktu je aj dialóg medzi oboma stranami. Preto budeme iniciovať rokovania pred komunálnymi, európskymi parlamentnými voľbami, ako aj pred voľbami do NR SR.

József Menyhárt, predseda Strany maďarskej komunity