A Via Nova, hagyományaihoz híven, idén is népszerűsíti az anyanyelvű oktatást. A fiatalok megpróbálják minél több magyar szülőhöz eljuttatni az üzenetet, hogy a gyermekek számára a legelőnyösebb, ha anyanyelvű környezetben ismerik meg a világot.

A Via Nova idei tematikus kisfilmjében világhírű magyarok példájával mutat rá arra a sokat hangoztatott tényre, hogy az anyanyelven megalapozott tudás révén érhetőek el a legnagyobb sikerek. Megannyi magyar tudósra, feltalálóra, sportolóra, művészre vagy más területen eredményes magyar emberre lehetünk büszkék, akik anyanyelvükön szerezték meg az alapvető ismereteket, majd világhírnévre tettek szert sikereik által. Érvényesültek, nem is akárhogy!Számítógép, szódavíz, golyóstoll, Rubik-kocka, Pulitzer-díj, Ford T-Modell, távcső, mikrobarázdált hanglemez, C-vitamin, helikopter, dinamó, gyufa, holográfia… Hosszan sorolhatóak azok a világhírű alkotások, amelyek magyar iskolában tanult embereknek köszönhetőek. Példájuk bizonyíték arra, hogy az anyanyelvű oktatás jelenti a legjobb választást, mert azáltal teljesedhetnek ki leginkább az ember képességei. A kisfilm ITT érhető el.

A Via Nova aktivistái a legismertebb közösségi portálon Szeretem az anyanyelvem nevű oldalt működtetnek, amely az anyanyelvű oktatással kapcsolatos tartalmak összegyűjtésére, közzétételére szolgál.

A Via Nova tapasztalata azt mutatja, hogy a szülők sokszor tabuként kezelik az iskolai beíratás kérdését, magánügynek tekintik, holott ez felvidéki magyar közösségünk egyik legelemibb kérdése. Az online térbenfolyó kampánnyal párhuzamosan ezért is nagy jelentőséget tulajdonítunk a személyes meggyőzésnek. Fontosnak tartjuk, hogy akik maguk is magyar tannyelvű iskolákba jártak, majd megfelelően érvényesültek, jó példájukatelmeséljék másoknak. Az általuk bejárt út lehet a járható út. A személyes találkozókhoz a Via Nova jelképes ajándékot biztosít, melyet a vianovaics@ics.sk címre küldött üzenetben lakcím és darabszám megadásával lehet igényelni.

A Via Nova vallja: akkor döntünk jól, ha az anyanyelvünk mellett döntünk. Ki ne szeretné, hogy gyermeke a legjobbak közé tartozzon? Kövessük nagyjaink példáját, alapozzuk meg magyar iskolával a magyar gyermekek jövőjét! Ez az egyenes út az érvényesüléshez!

-vianova-

Címkék: Via Nova