„Szlovákia polgárai számolnak az Európai Unió szolidaritásával” – jelentette ki március 12-ei strasbourgi felszólalásában Csáky Pál, az MKP EP-képviselője. „Arra szeretném felhívni a figyelmet – fogalmazott a képviselő –, hogy Szlovákia polgárai napjainkban jobban bíznak az EU testületeiben, mint a szlovákiai állami szervekben. Mély bizalmi válság ez, elsősorban a szlovák kormánnyal szemben” – hangsúlyozta szlovák nyelvű felszólalásában Csáky.

Az EP-képviselő szerint miután az Európai Parlament tényfeltáró bizottságot küldött Szlovákiába, az ország polgárainak nagy része úgy véli, az EP ezzel társfelelősséget vállalt Szlovákia további belpolitikai történéseiért. „Erre a momentumra oda kell figyelni, mint ahogy arra a tényre is, hogy a szlovákiai történések kiváltó alapja a nagyon mély korrupció, amely érinti az európai uniós alapokat is. Erre is figyelmeztetni akarok, s felhívni az Európai Bizottság és az OLAF illetékeseit, hogy  végezzenek mélyelemzést ebben a kérdésben. Az ország lakosságának nagy része azt várja, hogy hozzájárulunk a korrupciós közeg kitisztításához” – figyelmeztetett a képviselő. 

Végezetül hangsúlyozta, hogy az újságíró-gyilkosságot nemzetközi felügyelet mellett kell kivizsgálni. Az ország polgárai ugyanis nem bíznak a szlovák rendőrségben sem – hívta fel a figyelmet a képviselő. „A politikai elit és az Európai Unió hitelessége is függ ettől” – fejezte be felszólalását Csáky.

Forrás: Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye