Az aktuális politika helyzetről tájékoztatta ma Pozsonyban a sajtó képviselőit Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, illetve Őry Péter, a párt országos tanácsának elnöke,.

Menyhárt József szerint tarthatatlan a Szlovákiában kialakult helyzet. A belpolitikai válságra a belügyminiszter és a miniszterelnök lemondása csak látszatmegoldás, a jelenlegi helyzetre csak az előrehozott választások hozhatnak megoldást. Meg kell találni a két fiatalember gyilkosát, az MKP szerint Tibor Gašpar rendőrfőnök sem maradhat tisztségében. A pártelnök köszönetét fejezte ki az utcai tüntetések szervezőinek, egyben sajnálja is, hogy ma ezt már nem folytatták. A demokratikus ellenzékről szólva hangsúlyozta az egység fontosságát, és azt, hogy alternatívát tudjon kínálni a jelenlegi kormányzattal szemben. „A jobboldal nem húzhat két irányba. Meg kell mutatnunk, hogy az ellenzéknek van legitimitása és ereje”. Hangsúlyozta: az MKP partner ebben.

Őry Péter visszatekintett a kormánykoalíció korábbi kríziseire is. Emlékeztetett arra, hogy 2016-ban még négy pártból alakult a kormány. Rámutatott, hogy két év alatt gyakorlatilag a harmadik kormány alakul meg, tehát a szlovák kormány stabilitása erősen megkérdőjelezhető. Ennek ellenére a „színdarabban” csak néhány „színész” változik, ezt mutatja az is, hogy a kormányprogramban alig van változás. Rámutatott, a tömeg ma is tisztességes társadalomért tüntet, ahogy tette azt 1989-ben is. (on)