Nagy József, a Most-Híd párt európai parlamenti képviselője tegnapi közleményében bírálta a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés kidolgozóját, az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN), amiért az „több tagországban is belpolitikai eszközként használja és hagyja felhasználni” a kezdeményezést támogató aláírásgyűjtést.

Nagy József, aki korábban elszántan érvelt amellett, hogy az aláírásgyűjtéshez „bárki csatlakozhat és nem szükséges sem az MKP-hoz, sem a FUEN-hez csatlakozni, sem közvetítőkön keresztül támogatni…”, most úgy próbálja magyarázni pártja látványos tétlenségét, hogy „kizárt és hiteltelen is lenne, ha a párt /Híd/ egy versenytárs párt /MKP/ kampányába kapcsolódna bele…”.

Úgy tűnik Nagy József nem érzékeli az állításaiban rejlő súlyos ellentmondást, nevezetesen: ha az MKP-hoz való csatlakozás nélkül is bárki részt vehet a kampányban (ami igaz), akkor a Most-Híd nem utasíthatja el a csatlakozást arra hivatkozva, hogy általa szükségszerűen a „versenytárs /MKP/ kampányába kapcsolódna bele”. Ez paradoxon.

Ezen kívül a képviselő szándékosan csúsztat a csatlakozó szervezetek helyzete kapcsán, vagy kínosabb esetben, most sem sikerült „összerakni magában” bizonyos fogalmi különbségeket. Azt állítja: „a FUEN egyedül az MKP-t nyilvánította ki partnerként ahelyett, hogy bevonta volna az egész kisebbségi társadalmat, az összes politikai pártot és társadalmi szervezetet, direktben megkereste volna az összes szóba jöhető önkormányzatot, oktatási intézményt, kulturális szervezetet stb.” A valóság ezzel szemben az, hogy az MKP nem partnere a FUEN-nek, hanem TAGSZERVEZETE (a Most-Híd valamilyen okból soha nem kérte felvételét az európai kisebbségek e legfontosabb szervezetébe). Az MKP tagszervezetként maga is részt vett a kezdeményezés szövegének kidolgozásában és elfogadásában, illetve szintén tagszervezetként kötelessége aláírásokat gyűjteni. Emellett a FUEN mindenkinek szóló általános és folyamatos felhívással meghív minden más társadalmi szervezetet az önkéntes csatlakozásra, illetve a csatlakozó szervezeteket az aláírásgyűjtésben együttműködő PARTNERKÉNT kezelve, közvetlenül vagy tagszervezetei által segíti szervezési munkájukat (feltéve, hogy azok ezt igénylik). Továbbá ugyanígy lehetőség van a FUEN-nel vagy tagszervezeteivel való szervezési együttműködés nélküli aláírásgyűjtésre is, mind társadalmi szervezetek, mind magánszemélyek részéről (online aláírással vagy az aláírási ívek saját szervezésben való összegyűjtésével és a Belügyminisztériumban való szabályszerű leadásával).

Szlovákiában számos kisebb és nagyobb társadalmi szervezet gyűjt aláírásokat (külön felkérés, „megkeresés” nélkül). Köztük olyan szervezetek is, amelyek nem igénylik sem a FUEN, sem az MKP szervezési segítségét. E szervezetek mind teljes értékűen járulnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. Természetesen az ügyben jól tájékozott Nagy József is tisztában volt és van azzal, hogy e szervezetekhez hasonlóan a Most-Híd teljes értékűen (az MKP-hoz való csatlakozás nélkül) kapcsolódhatott volna be az aláírásgyűjtésbe, ezt igazolják korábbi nyilatkozatai is.

Számos társadalmi szervezet tehát külön felkérés nélkül és saját szervezésben gyűjti az aláírásokat. Ha ennek ellenére mégis azon múlik a Most-Híd hozzájárulása egy ilyen fontos közös ügyhöz, hogy valaki külön felkérje, „bevonja”, „megkeresse” azzal, hogy a Most-Híd „méltóztasson” hozzájárulni az aláírásgyűjtéshez, akkor az MKP az európai kisebbségek közös ügyének nevében ezennel (2017 októbere után újból) felkéri a Most-Híd pártot, hogy az „saját aláírásgyűjtéssel járuljon hozzá e történelmi jelentőségű kezdeményezés sikeréhez.

Nagy Józsefet pedig külön felkérjük, hogy ne csak a kevéssé látogatott facebook-oldalán szólítson fel a kezdeményezés on-line aláírására, hanem hasson saját pártjára, hogy az folytasson szabad szemmel is látható, tényleges és komolyan vehető kampányt, illetve a pártja a saját lehetőségeihez képest arányosan költsön az aláírások számának növelésére (esetleg a megyei kampány alatt lejárató kiadványokra költött 100 000 euróval összevethető összegben).

Tudjuk mit tett a Most-Híd igazságügyi minisztere tavaly nyáron: a luxemburgi bíróságon megtámadta a Minority SafePack kezdeményezést. Most pedig a kezdeményezést kidolgozó FUEN-t támadják. Az őszi megyei választások során bemutatott támadó, kétszínű hozzáállás ebben az esetben sem hozza meg az óhajtott eredményt, épp ellenkezőleg, a visszájára fordul. A Most-Híd többé „ne arra játsszon” támadásaival és értelmezhetetlen kifogásaival, hogy mindannyiunk közösségi ügye kicsinyes pártpolitikai céljai miatt elbukjon! Legfőbb ideje, hogy végre úgy hasznosítsa felesleges energiáit, ahogy azt a szlovákiai magyarok, köztük saját választói is elvárják tőle!

Az MKP sajtóosztálya

Címkék: FUEN