Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, a Magyar Közösség Pártja Országos Elnökségének tagja a Martosi Szabadegyetem egyik előadójaként, július 7-én értékelte a szlovákiai, illetve a világpolitikai aktuális történéseit. A Martfeszt közönségével az Európai Tanács egyik ülésén tapasztalt döbbenetes élményét is megosztotta.

Berényi József beszélgetőpartnere Schiffer András, a Lehet Más a Politika tavaly leköszönt társelnöke volt. A fórumot Agócs Gergely, az MKP Nagyszombat megyei képviselője vezette.

Berényi József szerint a mai közéleti történéseket a dinamizmus és a gyorsaság jellemzi, ami mögött a felgyorsult információcsere állhat. Erre jó példa a franciaországi választások, ahogy Emmanuel Macron pártja alig egy éves tevékenység után máris meghatározó politikai erővé vált. A Visegrádi Négyek országait a gazdasági bevándorlókkal szembeni hasonló álláspontok hozták közelebb egymáshoz, ám ez egy törékeny együttműködés. A kiszámíthatatlanság egyébként Szlovákia esetében is igaz, Berényi József szerint a mostani kormánykoalícióban a Szlovák Nemzeti Pártra, illetve annak elnökére jellemző ez leginkább – és akár még az is előfordulhat, hogy miattuk bukik a kormány.

A jövő évi magyarországi országgyűlési választások margójára Schiffer András elmondta, ma az ellenzéki akaratnak egy közös pontja van, mégpedig Orbán Viktor leváltása, viszont a 21. század fontos kihívásaira alig adnak válaszokat. Ez ma már nem elég a változásokhoz. „Magyarországon akkor lesz váltás 2018-ban vagy később, ha a magyar polgárok kapnak egy ellenajánlatot” – mondta. A németek és svédek migránspolitikáját álszentnek nevezte, úgy beszélnek szolidaritásról, hogy figyelmen kívül hagyják a történelmi múltat, köztük az egykori gyarmatosításokat.

Ezzel kapcsolatban osztotta meg Berényi József döbbenetes élményét az Európai Tanács egyik üléséről. Egy svédországi felszólaló arra hívta fel a figyelmet, hogy az integráció nem azt jelenti, hogy a bevándorlók alkalmazkodnak hozzánk, hanem azt, hogy mindannyian alkalmazkodunk egymáshoz. Berényi számára az volt a döbbenetes, hogy az őshonos kisebbségek problémáival szemben már nem ennyire megértőek. „A felvidéki magyarság ügyében még nem hallottam, hogy egy nyugat-európai befolyásos ember arra kérje a többségi nemzetet, hogy az szintén igyekezzen alkalmazkodni a mi elképzeléseinkhez. Nekünk azt mondják, mi találjuk meg a kapcsolatot a többséggel, és győzzük meg őket, hogy szavazzák meg a mi dolgainkat. Pedig mi itt élünk több mint ezer éve” – mondta Berényi József, aki rámutatott a nemzeti közösségek megmaradásának fenyegetettségére. Hozzátette: „A mi felelősségünk, hogy megtaláljuk a magunk érvényesülésének lehetőségeit”.

O.N.