Fővédnöki fórum Kövér Lászlóval, Menyhárt Józseffel, Potápi Árpád Jánossal és Szász Jenővel, zászlófelvonás, előadások (az MKP több tisztségviselőjének részvételével) és további programok is voltak az V. Martosi Szabadegyetem nyitónapján.

Martoson (Komáromi járás) Gubík László főszervező, a Via Nova ICS elnöke, Keszeg István polgármester, Berényi József (Nagyszombat megye alelnöke), Farkas Iván Nyitra megye MKP-s frakcióvezetője és Bárdos Gyula Csemadok-elnök nyitották meg 2017. július 5-én, délben az V. Martosi Szabadegyetemet. Felvonták a rendezvény zászlaját, majd a résztvevők elénekelték a Szózatot.

Lenni és művelődni, vagy nem lenni

Az oktatási és kulturális fórumot Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke vezette.  Beszélgető partnereivel  – Szénási Szilárd, a Komárom Református Egyházmegye esperese, Madarász Róbert a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke és Varga Tibor, a Csemadok ifjúsági elnökségi tagja – három témakört jártak körbe:  a felvidéki oktatás stratégiáját, a Rákóczi Szövetség Gólyahír nevet viselő programját, valamint a Csemadok ifjúsági tevékenységét.

Kiss Beáta ismertette az MKP oktatási stratégiáját is:

A Szent László vándorkiállítás megnyitója

A szent királyunk életét bemutató kiállítás megnyitóján Gaál Gergely, az emlékév programbizottságának elnöke, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, Knirs Imre, Komárom alpolgármestere, Okos Márton, a Szent László-emlékév kezdeményezője és Papp Gergely Adrianna, Debrőd polgármestere köszöntötte a kiállítás megnyitójának résztvevőit.

Nemzetpolitikai fórum

Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója ismertette a Tamási Áron kutatási program eredményeit, és azokat Szász Jenővel, az intézet elnökével, valamint Duray Miklóssal, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnökével elemezték.  A reprezentatív felmérés keretében 1800 magyarországi személyt kérdeztek meg, az eredmény szerint egyértelműen Trianon jelenti nemzetünk legnagyobb tragédiáját. A megkérdezettek nagy része, több mint nyolcvan százaléka a Magyarország határain túl élő magyarokat a magyar nemzet részének tekintik.

Ezt követte egy beszélgetés az Esterházy emlékév kapcsán, melyen többek között Pappné Farkas Klára, a Nemzeti Integrációs Iroda vezetője is részt vett.  A mártír gróf emlékére Alsóbodokon Esterházy-zarándokhely létesül. Esterházy Jánossal kapcsolatban Gubík László még a zászlófelvonáskor szólt, tájékoztatott arról, hogy szeptemberben Martoson indul az Esterházy Akadémia.

Fővédnöki fórum

A Buzita citerazenekar "villanásai" után ültek asztalhoz a fővédnöki fórum szereplői, Kövér László, a Martosi Szabadegyetem fővédnöke, a magyar Országgyűlés elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. A beszélgetést Szász Jenő, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elnöke vezette.

Kövér László a világpolitika elmúlt egy évét értékelve hangsúlyozta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által előre jelzett "lázadás éve" elkezdődött, és folyamatosan zajlik, ám az is igaz - mondta Franciaországra utalva -, hogy vannak országok Európában, ahol a régi rend hívei új erőre kaptak.  Donald Trump amerikai elnök megválasztásával kapcsolatban úgy szólt,hogy a Trump-jelenség olyan léptékű változásokkal kecsegtet, ami a változtatások ellenlábasait egy "végső harcra" késztette, s megmutatkozott az is, hogy az Egyesült Államok mint nemzetállam csak eszköz azoknak a kezében, akik valamilyen "nehezen megfogalmazható" érdekeket próbálnak megvalósítani.  Kövér László figyelmeztetett, hogy a nemzetállamok lebontásával a demokráciát veszélyeztető erők Európában is jelen vannak.

A jövő évi magyarországi országgyűlési választásokról szólva kijelentette, ma a Fidesznek nincs kormányképes kihívója. Ismerve azonban a „terepet”, forró időszakra kell számítani.

Potápi Árpád János szerint a nemzetpolitika 2010 óta sikertörténet. Erre néhány példát is említett, ma már 950 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, a törökök a magyarokat figyelik, hogyan tartják a kapcsolatot az államhatárokon túl élő nemzettársakkal, a szocialista kormányzat 9,3 miliárd forintjával szemben ma  73,5 milliárddal fordítanak nemzetpolitikára. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a magyarok otthon, szülőföldjükön boldoguljanak.

Menyhárt József az MKP eredményeiről szólva elmondta, az a megújult MKP közös sikere. A pártot stabilizálták, az eredmény már a választópolgároknál is mutatkozik, ennek egyik megnyilvánulása, hogy a Polis közelmúltban végzett közvélemény-kutatása 5,3 százalékot mért az MKP-nak. A magyarok szülőföldjükön való boldogulásának alapját az erős gazdasági háttérben látja, ennek elérése érdekében az MKP már augusztusban konzultációra terjeszti elő a megújított Baross Gábor tervet. Az MKP számára továbbra is egyértelmű, hogy etnikai szerveződésű párt, a felvidéki magyarok érdekét képviseli.

Az őszi megyei választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta a tét nagyságát. Bejelentette, hogy a megyei választások képviselőjelöltjeiből a csapat összeállt, a kampányfőnök Őry Péter lesz.  A cél az, hogy a felvidéki magyarok juttassanak be minél több képviselőt a megyei önkormányzatokba.

*

A Martosi Szabadegyetem nyitónapjának programját a Csík zenekar koncertje és a Pósfa zenekar táncháza tette teljessé.

További tájékoztatás a Szabadegyetem honlapján: martosiszabadegyetem.sk

(ON)