Az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) 2017. május 3-4-e között Brüsszelben mutatta be azt a Kisebbségvédelmi Csomagot (Minority SafePack), amely szeretné elérni, hogy az Európai Unió kiszélesítse a tradicionális kisebbségek jogait. Azaz, fogadjon el a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét növelő és az Unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi normákat.

A csomag támogatására aláírásgyűjtést szerveznek, amely hivatalosan a FUEN május 17-25-ei kongresszusán indul Kolozsvárott. A cél egymillió támogató aláírás az unió legalább hét tagállamból. A tanácskozás házigazdái Winkler Gyula és Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselők voltak.

A Magyar Közösség Pártját a tanácskozáson Berényi József, az MKP Országos Elnökségének tagja képviselte, a szerdai munkaértekezleten Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, is felszólalt.

A rendezvényhez hozzájárult a magyar Országgyűlés mellett működő Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért is.

A kezdeményezés az után kerülhetett terítékre, hogy az Európai Bíróság elutasította az Európai Bizottság álláspontját, miszerint a kisebbségi jogok kizárólagosan tagállami hatáskörbe tartoznak. Az Európai Bíróság ezt az álláspontot felülbírálta, így nyílt meg az út a kezdeményezés előtt. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke támogatásáról biztosította a tervezetet, amelyet a mostani tanácskozáson az elnök kisebbségügyi tanácsadója, Markus Warasin is megerősített. Hozzászólásában hangsúlyozta, az őshonos kisebbségek fennmaradása alapvető érdek és jog, ennek egyik fő eleme lehet a kisebbségek EU-s védelme.

A Minority SafePack 60 millió polgárt érint az Európai Unióban, és kínál számukra megoldást. A FUEN álláspontja szerint a kisebbségi jogok az emberi jogok szerves részét képezik, ha ezeket összeurópai szinten nem kezelik, az diszkriminációhoz vezet. Vincze Lóránt, a szervezet elnöke szerint minden eredmény, amely konkrét jogi normákhoz és törvényekhez segít bennünket, sikerként értelmezhető.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN korábbi elnöke, aki a kezdetektől nyomon követi a tervezet útját, kiemelte: a tervezet lényege a közösségi szolidaritás, amely küzd az uniós kisebbségek védelméért. A cél az egységes jogi szabályok rögzítése, ami végső soron a belépéskor feltételként szabott kisebbségvédelmet is biztosítja.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke leszögezte, nincs olyan EU-s tagország, melyet nem érintene a kezdeményezés. Az Európai Uniónak egységesnek kell lennie a kisebbségvédelem terén is. Maga az Unió is stabilabb lesz, ha odafigyel a tagországok nemzeti közösségeire. „Bízunk benne, hogy sikerül összegyűjteni az egymillió aláírást, és az Európai Bizottság elé kerülhet a kérdés.”

Berényi József az európai polgári kezdeményezés előkészítésével kapcsolatos egyeztetésen kiemelte: itt az ideje, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye ismét visszatérjen az európai politika színpadára. "Ha sikeres lesz a Minority SafePack, akkor az Európai Bizottság az Európai Parlament nyomására  megfogalmazhatja azt az uniós jogszabályt, amely megvéd bennünket attól, hogy asszimilálódjunk".

Az MKP sajtóosztálya