Az MKP ismét beadvánnyal fordul az igazságügyi tárcához a nyelvhasználati jogok terén tapasztalt hiányosságok miatt – hangzott el az MKP mai sajtótájékoztatóján, melyet Kőrösi Ildikó közigazgatási és önkormányzati alelnök, valamint Nagy Dávid és Horony Ákos jogászok tartottak.

A beadvány egy törvénymódosító javaslat kidolgozását sürgeti. Konkrétan a tavaly januárban hatályba lépett, 400/2015 számú - a jogalkotásról szóló és a törvénytár alapjait lefektető - törvény megváltoztatását célozza, annak érdekében, hogy a szlovák törvénytárban (illetve annak elektronikus változatában - slovlex.sk) megtalálható jogszabályok elérhetőek legyenek a legnagyobb létszámú szlovákiai kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is.

Azt, hogy ezek a törvények egy adott országban a helyi kisebbségek nyelvein - jelen esetben magyarul, ukránul és ruszinul - is hozzáférhetőek legyenek, egyebek mellett a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartája is szavatolja, ám Szlovákiában ez a gyakorlatban nincs biztosítva - mutattak rá az MKP szakértői sajtótájékoztatójukon.

"A vonatkozó törvény komoly hiányosságokkal bír (...) úgy gondoljuk, hogy elengedhetetlen, hogy a Szlovák Köztársaság törvénytárában elérhetőek legyenek a legfontosabb jogszabályok a kisebbségek nyelvén" - hangsúlyozta Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzatiságért felelős alelnöke. Rámutatott: több tekintetben is fontos hiánypótlásról lenne szó, de kiemelten a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény egyes rendelkezéseivel összefüggéseiben. Ez ugyanis kimondja, hogy az egyes közigazgatási szervek kérésre kötelesek a kisebbségek nyelvén is információt szolgáltatni például az általános érvényű rendeletekről. A kért változtatások alapján ennek a kötelességnek a teljesítése gyakorlattá, a közigazgatási folyamat pedig egyszerűbbé válhatna - mutatott rá az MKP politikusa.

Horony Ákos, az MKP jogi szakértője elmondta: mostani kérésüket a jogalkotásról és a törvénytárról szóló törvény előkészítésekor - 2015-ben - már jelezték az igazságügyi tárcának, amelynek vezetője akkor el is ismerte, hogy orvosolni kellene a mulasztást, de a miniszter arra hivatkozott, hogy egyelőre nem áll rendelkezésére a jogszabályok hiteles fordítása.   "Ezen a területen semmiféle előrelépés nem történt" - szögezte le Horony Ákos, hozzátéve: sőt, a diszkrimináció mértéke - a több esetben alacsonyabb értékű illetékfizetést lehetővé tévő, de csak szlovákul igénybe vehető - elektronikus ügyintézés elindításával tovább fokozódott.

 Nagy Dávid, az MKP másik jogi szakértője kérésük indoklásaként több olyan példát mutatott be, amelyek azt bizonyították, hogy a kétnyelvű hivatali ügyintézés az 1989-es rendszerváltoztatást megelőző időszakban gyakorlat volt.   "Mindez nem egy új keletű dolog vagy egy ábránd, nem kiváltság, hanem természetes jog” - mutatott rá Nagy Dávid, hozzátéve: olyan kötelezettségről van szó, amely az alkotmány mellett  a kisebbségi nyelvhasználati törvényből, illetve nemzetközi kötelezettségvállalásokból is adódik.

sajto_3

Az MKP tavaly ősszel már beterjesztett egy hasonló témájú beadványt az igazságügyi tárcához. A polgári peres eljárásokban történő anyanyelvhasználatra vonatkozó beadványra választ nem kaptak, de időközben - vélhetően beadványuk hatására - parlamenti képviselők egy csoportja hasonló célú javaslatot terjesztett elő a törvényhozásban, amely már napirendjére is tűzte azt.