Csütörtöktől vasárnapig rendezik Kassán a III. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát. A tavalyi kolozsvári rendezvény után idén is egy kárpát-medencei helyszínre esett a választás, ahol helyi érdekeltségű szervezetként ezúttal a Via Nova Ifjúsági Csoport csatlakozott az ötletgazda Fidelitashoz. A konferencia a visegrádi államokéi mellett több környékbeli ország ifjúsági szervezeteit is vendégül látja.

Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke szimbolikusnak nevezte a konferencia időpontját, hiszen az 1989. november 17-i csehszlovákiai bársonyos forradalom 17. évfordulója.

„Csehszlovákiában 1989-ben ekkor csengettek ki az elvtársaknak, és ha van valami, ami szorosan összeköti a régió fiataljait és polgári politikai erőit, az épp az elmúlt rendszerrel való szembehelyezkedés” – fogalmazott.

A konferenciát több fő témakör köré szervezik, ezek a regionális együttműködés, a térség fiataljait érintő problémák, valamint az Európát sújtó népvándorlás. Gubík elmondása szerint mások mellett a visegrádi országokból érkező európai parlamenti képviselők is részt vesznek a rendezvényen. A Via Nova elnöke hangsúlyozta, hogy a felvidéki fiatalok is hisznek a visegrádi együttműködésben, hisznek abban, hogy ez lehet Európa megújulásának motorja. „Talán Európa összes térsége közül itt a legszilárdabb a polgári együttműködés” – jelentette ki.

Gubík kiváló döntésnek tartja, hogy a felvidéki magyar fiatalokra bízták idén a konferenciát. Mint mondta, ők igazán átérzik a visegrádi együttműködést, hiszen a kisebbségi létben ismerik az együttműködés fontosságát, és mivel magyarul és szlovákul is tudnak, az összes visegrádi országból érkező fiatallal képesek szót érteni.

Böröcz László, a társszervező Fidelitas elnöke a Kárpát-medencei magyar ifjúsági közösségekkel való együttműködés fontosságát emelte ki. A konferencián azonban a kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek mellett az Európai Néppárt ifjúsági szervezetei is részt vesznek: a visegrádi országok – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – mellett Romániából, Ukrajnából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából is meghívták az érintett szervezeteket.

A Fidelitas elnöke az együttgondolkodást és a jövő problémáival kapcsolatos álláspont kialakítását említette célként, s ezek közül az oktatást, az ifjúság helyzetét és a migrációt külön is említette. Úgy vélekedett, hogy a konferencián részt vevő fiatalok idővel, döntéshozó helyzetbe kerülve is jobban megtalálják majd a közös hangot.

A konferencia nagyrészt angol nyelven zajlik majd, szinkrontolmács biztosított.

-vianova-