A Via Nova vezetősége a Gyűgyön tartott ülésén kijelölte a 2016-os év kiemelt állomáshelyeit. Az ifjúsági szervezet töretlenül folytatja az évek során egyre kiterjedtebb tevékenységét, és idén minden eddiginél több jelentős esemény fűződik majd a nevéhez.

A Via Nova legrégebben létező szervezése, a Beiratkozási Körút máris zajlik, hiszen április folyamán esedékesek az iskolai beíratások. Ennek keretén belül elsősorban az óvodából kilépő gyerekek szüleivel keresik a kapcsolatot a szervezet tagjai. „El akarjuk oszlatni azt a tévhitet, hogy a szlovák nyelven tanuló fiatalok jobban érvényesülnek, ennek ugyanis éppen az ellenkezője igaz: az érvényesüléshez vezető út az anyanyelven megalapozott tudás. A helyes iskolaválasztás lényege, hogy aki ezt a lehetőséget nem kapja meg a szüleitől, az egész életére szóló hátrányba kerül” – mondta Varga Tibor elnökhelyettes, a program koordinátora.

Ugyancsak elkezdődött az évek óta növekvő sikerrel futó Felvidéki Labdarúgó-bajnokság regisztrációs időszaka. Az amatőr futballbajnokság selejtezőire április 25-ig lehet jelentkezni – ezzel kapcsolatban a Via Nova még ezen a héten részletes tájékoztatást ad a főszervező, Farkas Attila jóvoltából. A nyár vezető vianovás eseménye immár hagyományosan a MartFeszt, a felvidéki fiatalok legfontosabb találkozóhelye, még előtte azonban kevésbé kötetlen formában találkoznak a Via Nova küldöttei: május 21-én tartja soros tisztújító kongresszusát a szervezet a perbenyiki Mailáth-kastélyban.

Szeptemberben Szepsiben lesz a Kezdj okosan! konferencia, amely a tavalyi és tavalyelőtti alkalomhoz hasonlóan, a felvidéki fiatal, pályakezdő vállalkozók számára nyújt szakmai segítséget és tájékozódási lehetőségeket. A konferencia különleges jelentőségét most az adja, hogy időben és a céljait tekintve is egybeesik a Külhoni fiatal magyar vállalkozók évével. Utóbbi felvidéki koordinátora Iván Tamás, a Via Nova alelnöke, aki egyben a Kezdj okosan! konferencia főszervezője is. „Kedvet és olyan feltételeket kell teremtenünk vállalkozóinknak, hogy itthon, szülőföldünkön lássák és valósítsák meg jövőjüket. Ha ez így történik, nekünk kutya kötelességünk őket segíteni ebben” – foglalta össze a kezdeményezés célját Iván Tamás.

Ugyanő a koordinátora a november 17-20. között Kassán megrendezendő III. Visegrádi Ifjúsági Konferenciának. A V4-es együttműködés megnövekedett külpolitikai és gazdasági jelentősége mára közismert, így a Via Nova számára rendkívül fontos, hogy kapocsként vehet részt ennek erősítésében a fiatalok körében. „A találkozón sokféle nemzet képviselteti magát, akiket nyelvtől és kultúrától függetlenül, a hasonló értékrendjük köt össze. Ebben a nehéz időszakban szükségünk van arra, hogy megtapasztaljuk: a jobboldali, keresztény értékrendnek helye van Európában” – mondta a Via Nova alelnöke.

A szervezet mindemellett, a Pro Civis és a Jurista polgári társulásokkal karöltve, egész évben tevékenyen szorgalmazza a hivatali magyar nyelvhasználatot, valamint az autonómia előnyeiről tájékoztatja a fiatalokat.

-vianova-

Címkék: Via Nova