A Magyar Közösség Pártja parlamenti választási programjának egyik fontos jellemzője a családbarát gazdaságpolitika. Programunkban a személyi jövedelemadó esetében javasoljuk a kedvezőbb családi adózás bevezetését. Ennek lényege a következő: miután az apa és az anya egyéni jövedelmi adóját összeadjuk, a 18 éves koráig közösen nevelt gyermekük után 5 százalékot vonnánk le adójukból, két gyermek esetén 12 százalékot, míg három vagy több gyermek esetén 21 százalékot.

A gyermekvállalás további ösztönzésére csökkentenénk a csecsemők számára megvásárolt bébiétel hozzáadott értékadójának adókulcsát 5 százalékra. Szlovákiában az energiahordozók és az ivóvíz ára térségünkben, Közép-Európában a legmagasabb. Mind a fiatal, gyermekeket nevelő családok, mind a nyugdíjasok számára kiemelten fontos az a szándékunk, hogy az energiahordozók és az ivóvíz esetében csökkentenénk a hozzáadott értékadó adókulcsát 10 százalékra. A 10 százalékos hozzáadott értékadóval sújtott alap élelmiszerek skáláját alaposan kiszélesítenénk, hiszen az intézkedés meghozatalának idején a listáról hiányzott a zöldség, a gyümölcs, a tejtermékek és a péksütemények.

A magánszemélyek és a családok számára is bevezetjük a csődvédelem intézményét. Megelőzzük ezzel azokat az áldatlan és egyre gyakoribb eseteket, amikor a családok feje fölül elviszik házukat, elkobozzák egyéb értéktárgyaikat.

A Magyar Közösség Pártja számára a család intézménye elsőrendű, hiszen társadalmunk alapvető sejtjének tekinthető. Mi pedig igazságos társadalom építésében vagyunk érdekeltek.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke, parlamenti képviselőjelölt