Néhány napja bemutattuk a Magyar Közösség Pártja parlamenti választási programját.

A vállalkozási környezet jobbítása érdekében programunkban felvállaltunk olyan megoldásokat, amelyek segítenék a vállalkozók, vállalkozások fejlődését, kibontakozását.

Köztudott, hogy térségünkben, Közép-Európában éppen Szlovákiában legmagasabbak a vállalkozók járulékterhei. Amennyiben lehetőséget kapunk programunk megvalósítására, a vállalkozók alkalmazottai után befizetett járulékterheket lecsökkentjük a választási időszak végéig 30 százalékra. Ha a vállalkozó vagy a vállalat kezdő, ún. startup vállalkozás számára nyújt anyagi segítséget, a jövedelmi adóalapjából azt a jövőben majd leírhatja.

Szlovákia gazdaságát erőteljes dualitás jellemzi. Az egyik oldalon a nagyvállalatok vállalkozási környezete egyre inkább javul - amelyek leggyakrabban külföldi befektetések és gyakran érdekükben változtatják meg a vállalkozásokat érintő hazai jogszabályokat - a másik oldalon pedig a zömében hazai kis- és közepes vállalkozók vállalkozási környezete egyre inkább romlik. Sokan közülük odébb álltak, a szomszéd országokba telepítették vállalkozásukat. Mivel a kisvállalkozók és az iparosok foglalkoztatják a munkavállalók döntő többségét, ez az igazságtalanság sokáig nem tartható fenn. A kis- és közepes vállalkozók javára változtatnánk meg a jövedelmi adózás rendszerét. A kisvállalkozók számára vonatkozó adókulcsot lecsökkentenénk 15 százalékra, a közepes vállalkozók számára 18 százalékra és a nagyvállalkozók, vállalatok számára pedig megnövelnénk 25 százalékra. További ágazati különadókat vetnénk ki a magasan nyereséges, gyakran monopolhelyzetben levő gazdasági szereplőkre úgy, hogy jogszabályokkal akadályoznánk meg többletköltségeik átruházását a fogyasztókra. Mindezzel nagy lépést tennénk a vállalkozók közteherviselésének igazságosabbá tétele irányában.

A kereskedelmi kapcsolatokban haladéktalanul rendezni kell a fővállalkozó és alvállalkozóinak kereskedelmi kapcsolatát. Meg kell szüntetni az alvállalkozók kiszolgáltatott, gyakran méltatlan jogi helyzetét. Ki kell egyenlíteni pozícióikat, hogy a fő vállalkozó elhibázott lépéseinek következtében az alvállalkozók sora immár ne menjen tönkre. A választási programunkban konkrét, kemény intézkedéseket javasoltunk az áldatlan helyzet orvoslására.

 

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke, parlamenti képviselőjelölt