A napokban kapott szárnyra a hír, miszerint már nem csak a  Smer–SD ontja szociális csomagjait, hanem legújabban az Általános Egészségbiztosító is előrukkolt saját csomagjával. A fogkefén, evőeszközön, toalettpapíron, szappanon és samponon kívül még törülközőt is kapnak a kórházi ellátásra szoruló páciensek. Első hallásra talán pozitívan is lehetne értékelni ezt az erőfeszítést, de ha közelebbről körüljárjuk a témát, láthatjuk, hogy ez a fajta segítség inkább a harmadik világ megsegítésére szolgáló intézkedésekre jellemző, mintsem a 21. századi, EU-s tagország egészségpolitikájára.

Az alaphigiéniához szükséges dolgokat a kórházaknak, mint standard ellátást kell biztosítaniuk, nem pedig extra szolgáltatásként prezentálniuk.

A szlovák egészségügy évek óta egy helyben topog, az elmaradt, máig nem megvalósított reformok egyre markánsabban éreztetik hiányukat, de a kormány és a felelős minisztérium még mindig kivár. Az egészségügyi dolgozók bérkövetelései, munkakörülményeik javítására tett próbálkozásaik, a kórházak adósságának folyamatos növekedése, a minimális ellátórendszer hiányosságai és az illetékek terén tapasztalható káosz is egyértelműen bizonyítja, hogy a betegek számára a minőségi egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyre kilátástalanabb.

Az ajándékcsomagok bevezetése első és másodrangú páciensekre osztja majd a betegeket, mivel nem lehet tudni, hogy a másik két egészségbiztosító csatlakozik-e az állami Általános Egészségbiztosító által elindított akcióhoz, vagy sem. Reális helyzet állhat tehát elő, amikor egy kórtermen belül három páciens közül az egyik jogosult lesz a csomagra, a másik kettő, akiket történetesen a Dôvera vagy az Union biztosít, már nem.

Nem lehet másként értelmezni ezt az intézkedést, mint a kormánypárt újabb választási kampányfogásának, amelyet az a titkolt cél is vezérelhet, hogy minél többen átigazoljanak az Állami Egészségbiztosítóhoz, ezzel is elősegítve az egybiztosítós rendszer mielőbbi bevezetését.

Németh Gabriella,
az MKP alelnöke