Mit és hogyan akarnak változtatni a szociális szolgáltatások terén? címmel tartottak Pozsonyban kerekasztal-beszélgetést Szlovákia politikai pártjainak szakmai politikusa. A Magyar Közösség Pártját Németh Gabriella képviselte.

apss_2

A sajtó részére is nyilvános beszélgetésre a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények szlovákiai szövetségének (a továbbiakban APSS SR, Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb Slovenskej republiky) szervezésében került sor december 4-én, Pozsonyban. Ahogy Milada Dobrotková, a szövetség elnöke elmondta, azon pártok képviselőit hívták meg a konferenciára, amelyek várhatóan a parlamentbe jutnak a 2016. március 5-i választás után. A szervezők részéről elhangzott, hogy Szlovákiában hosszú évek óta nem fordítanak elegendő figyelmet a szociális szolgáltatást nyújtó intézmények problémáinak megoldására. Ez egyébként meglátszott a mostani beszélgetésen is, a meghívott nyolc politikai párt közül csak négyen vettek részt a konferencián. Az MKP, a KDH, az OĽaNO NOVA és az SNS képviselői ott voltak az APSS SR rendezvényén, a Smer, a Most-Híd, az SaS és a Sieť számára fenntartott székek viszont üresek maradtak.

apss_1

Az APSS SR még ez év nyarán megszólította a pártokat azokkal a javaslataival, amelyek megvalósításához segítségüket, illetve véleményüket kéri. Szeretnék többek között, ha Szlovákiában bevezetnének egy állam által garantált segélyt a rászorultak számára. Javasolják, hogy a szociális szolgáltatások nyújtása továbbra is az önkormányzatok hatáskörében maradjon, a tartós gondoskodásra szorultak ellátása érdekében pedig alkosson és fogadjon el törvényt a parlament. A szövetség az új rendszer működésének anyagi forrását egy kötelező rászorultsági biztosítás bevezetésében látja.

apss_3

Németh Gabriella elmondta, nem csak az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnökeként, hanem Pozsony megye alelnökeként is foglalkozik ezekkel a témákkal. Mint mondta, a Magyar Közösség Pártjának választási programja is foglalkozik és konkrét megoldási javaslatokat fogalmaz meg az APSS SR által is felvetett problémákra.
Az MKP már többször felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában az idős emberek többségének életszínvonala csökken, megélhetésüket a nyugdíj alig, vagy egyáltalán nem biztosítja. Az MKP a nyugdíjrendszerben olyan intézkedéseket fog kezdeményezni, amelyek biztosítják az idős emberek magasabb életszínvonalát, ehhez az is szükséges, hogy a nyugdíjak éves valorizációja magasabb legyen az éves infláció mértékénél. Az MKP a szociális szolgáltatások biztosítására és finanszírozására, tekintettel a lakosság folyamatos elöregedésére, prioritásként tekint. Támogatni kell az otthonápoló szolgálatokat. Az államnak biztosítani kell a szociális intézményekben az egészségügyi ellátás teljes finanszírozását is. Törvénymódosításokra van szükség, ide tartozik a súlyos fogyatékkal élő személyek kompenzációs juttatásait szabályozó jogszabály is. Tudatosítani kell, hogy a 21. század Európájára általában jellemző a lakosság elöregedése, ezért halaszthatatlanul szükséges egy komplex szociális és egészségügyi gondoskodást biztosító törvény kidolgozása, és ezt is megfogalmazza az MKP választási programja – hangsúlyozta Németh Gabriella.

O.N.