Sok a homályos szóbeszéd a minimális nyugdíjról, ezért érdemes lehet ráirányítani a figyelmet a kétségeket ébresztő kérdéskörre. A törvénymódosítás abból a filozófiából indult ki, hogy azok a kiskeresetű munkavállalók, akik egész életükben dolgoztak, ne szoruljanak rá az anyagi szükséghelyzetben járó támogatásra. A mai naptól kezdve a minimális nyugdíj jár mindazoknak a nyugdíjasoknak, akik minimum 30 ledolgozott évvel rendelkeznek. A minimális nyugdíj összege 2015-ben a létminimum 136%-a, ami 269,50 €-t tesz ki.

Amennyiben a nyugdíjas több mint 30 évig, de kevesebb, mint 40 évig dolgozott, miden évért 2 % ponttal emelkedik a minimális nyugdíja, 40 ledolgozott év után viszont már 3% ponttal lesz magasabb, ami 2015-ben 311,10 €, akinek 45 ledolgozott éve van, annak minimális nyugdíja 340,80 €-t tesz ki.

Ezt az összeget azonban csak azok a nyugdíjasok kapják majd meg, akik kizárólag csak az 1. pillérben takarékoskodtak. A II. nyugdíjpillérben takarékoskodók minimális nyugdíja olyan mértékben csökken majd, amilyen mértékben csökkent az I. pillérből járó nyugdíj összege is.

A törvény rendelkezése értelmében nem kell külön kérvényezni a minimális nyugdíj folyósítását, mivel ezt automatikusan megteszi a szociális biztosító. Valójában azonban az első garantált minimális nyugdíjat valószínűleg csak szeptemberben vehetik át visszamenőlegesen is. A szociális biztosító ugyanis minden jogosult személy számára határozatba kell, hogy foglalja a nyugdíj új összegét, ehhez különböző adatokat, igazolásokat kérhet majd, ezért a folyamat elhúzódhat, és meg kell várni a határozatok átvételét és jogerőre emelkedését is.

Azokat a nyugdíjasokat és leendő nyugdíjasokat, akik nem minimálbérért dolgoztak, ill. dolgoznak, a minimális nyugdíj meghatározása nem érinti hátrányosan, ugyanis a nyugdíj összegének kiszámításánál alapvető feltétel, hogy minimum 15 év járulék fizetését tudja igazolni a kérvényező. Szeretném megnyugtatni mindazokat a munkavállalókat, akiknek különféle oknál fogva kevesebb, mint 30 ledolgozott évük van, de teljesítik a minimum 15 évig tartó járulékfizetési kötelezettséget, nem kell attól tartaniuk, hogy nyugdíjuk a minimális nyugdíj összegére csökken majd. A nyugdíjjogosultság feltételeit a vonatkozó törvény többszöri módosítása miatt ajánlom mindenkinek áttanulmányozásra, mivel a feltételek, annak vonatkozásában, hogy ki, mikor töltötte be a nyugdíjkorhatárt, nem egyformák. Az alapvető információkat a http://www.socpoist.sk/starobny-dochodok/1286s portálon megtalálhatják.

Németh Gabriella,
az MKP szociális és egészségügyi alelnöke
2015. július 1.