Választóink elvárásainak megfelelően, először az MKP választási programja gazdasági és régiófejlesztési fejezeteinek kidolgozása kezdődött el.

Elkészült a két fejezetből álló javaslat vázlata, amelyet a szakmai tanács múlt heti érsekújvári ülésén tárgyaltunk meg. A fórumon a tanácstagok mellett részt vettek parlamenti képviselőjelöltjeink szülőföldünk nyugati térfeléről, akik a két szakterület valamelyikében tevékenykednek. Tegnapelőtt Tornalján tartottunk hasonló tanácskozást az ország középső, illetve keleti részén élő tanácstagok és képviselőjelöltek részvételével.

Mivel a munka elején járunk, a készülő program részleteit még nem ismertethetem, Az elkészült választási program az MKP Országos Elnöksége jóváhagyásával kerülhet majd a nyilvánosság elé. Annyit mindenesetre elmondhatok, választási programunk nem az oligarchák elvárása szerint íródik, épp ellenkezőleg, a középosztály, a bérből és fizetésből élők, a kis- és közepes vállalkozók, a gyermekeket nevelő családok, valamint a nyugdíjasok érdekeit foglalja magába. Őket szeretnénk képviselni a törvényhozásban. Választási programunkban szülőföldünk fejlődésének alappilléreit határozzuk meg, felvállaljuk régiónk lakosainak valódi érdekképviseletét.

A program vázlata adott, hiszen a 2012-es választási programunk kiállta a próbát. Az akkor induló 26 párt programja közül független szakértők csoportja a szociális felzárkóztatás szemszögéből a második legjobb programként értékelte az MKP választási programját, a vállalkozási környezet fejlesztése szempontjából pedig a harmadik legjobb értékelést kapta. Hogy ennek ellenére az MKP mégsem lett parlamenti párt? Ez igaz, ám ezúttal arra törekszünk, hogy a lehető legtöbben ismerhessék meg az MKP célkitűzéseit és terveit. Mert azok nem légből kapottak, valóban az emberekről szólnak és az ő érdekükben íródnak. Egyetlen elemet emelnék ki csupán: 2012 után újra felvállaljuk a szabályos házi főzdékben főzött pálinka adómentességét 50 liter tiszta szesz mennyiségig. Meglepő, ám jogszerű és teljesen megalapozott intézkedések sora fog megjelenni választási programunkban. Érdemes lesz elolvasni.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke