Friss hír, hogy idén februárban Magyarországon az ipari termelés 5,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a járműipar 16,5 százalékkal, az élelmiszeripar termelése 7 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. Ezek tehát a húzóágazatok, melyeknek hatása nálunk is érezhető.

Győrben az Audi az eddigi két műszak helyett három műszakos termelésre vált, Esztergomban a Suzuki termelése is növekszik, főleg az új modellek felfutását követően. A képzett munkaerő iránti kereslet tartós, nemcsak a gépkocsigyáraknál, hanem a beszállító háttériparnál is. Például az Esztergomi Ipari Parkban található egyik alkatrészgyártó vállalat éppen ma tart munkaerő toborzást Muzslán. A Duna innenső oldalán is szervezetten keresik tehát a képzett munkaerőt. A gazdasági válságot követően újra fellendült a munkaerő szervezett szállítása a munkahelyekre, akár távolabbról is. Jó hír, hogy a most kezdődő uniós programozási időszakban az Interreg program keretében jelentős források állnak majd rendelkezésre a munkaerő-mobiltás javítására. A szlovákiai munkavállalók száma, akik az észak-magyarországi ipari parkok valamelyikébe ingáznak, a forintingadozás dacára is tartósan nő. Ám messze járunk még a gazdasági válság begyűrűzését megelőző, 2008-as szinttől, amikor hivatalosan közel 30 ezren ingáztak tőlünk magyarországi munkahelyükre. Ez egyrészt a dél-szlovákiai munkahelykínálat szegényességét és az infrastruktúra hiányát tükrözi, másrészt az észak-magyarországi ipari parkok vállalatai fellendülését.

Tavaly a Szlovákiai Közgazdász Társaság egyik projektje keretében a győri Audival tárgyalások folytak olyan együttműködésről, amelynek keretében az óriásvállalat szakmailag támogatná a szomszédos Nagyszombat megye és Nyitra megye színvonalasabb középiskoláit, ahol az autógyártással kapcsolatos szakokat oktatnak. A tanulmányi program a szakoktatás minőségi javulását szorgalmazza, és a növendékek számára nyújtana munkahelyi perspektívát a győri vállalat. Nyitra megyében ki is jelöltük a programba illeszthető megfelelő szakközépiskolákat. A folyamat még nem fejeződött be.

Egy éve elfogadtuk a Baross Gábor Tervet, szülőföldük gazdaságfejlesztési és területfejlesztési tervét. A tervben javasoltuk a szakközépiskolák duális képzés irányába való elmozdítását. Örvendetes, hogy a többéves magyarországi tapasztalat mellett immár Szlovákiában is megvan a duális képzés törvényi háttere. Nagy kár, hogy a programba kerülő szakközépiskolák számára mindez forráselvonással járhat. Át kellene értékelni a szigorú hozzáállást, ésszerű stratégiával az iskolák, a diákok és a tanerő számára egyaránt vonzóvá tehetnék e korszerű szakképzési formát.

Végül megállapíthatjuk, hogy éledezőben van az ipar, fellendülőben van az ipari termelés. Hét év után talán képesek leszünk kievickélni a gazdasági válság szorításából.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke