Egyre intenzívebb vita folyik a 2. nyugdíjpillérből kifizetett nyugdíjak alacsony összegéről. A kormányzó baloldali és a rendszert elindító jobboldali politikusok igyekeznek egymásra hárítani a felelősséget.

Borítékolható volt a kormány döntése a 2. pillér megnyitásáról annak ellenére, hogy a kormányfő más megoldást is lebegtetett. Mára tudjuk, ez csupán porhintés volt: egyértelműen a 2. pillérben lévő 6,5 milliárd euróra fáj a foga.

A kormányfő elhallgatja, hogy a kialakult helyzetért elsősorban az ő kormányait terheli a felelősség, mivel a rendszert többször is módosították. Az elmúlt években háromszor igyekeztek rábírni a tagokat, hogy lépjenek ki a rendszerből. Az utolsó intézkedés, amellyel 9%-ról 4%-ra csökkentette a befizetések összegét, szintén negatívan érintette a majdan kifizetésre kerülő nyugdíjakat. Tény az is, hogy a Fico-kormány 2014-ben elfogadott törvénymódosításával megfosztották a takarékoskodókat a lehetőségtől, hogy maguk rendelkezzenek befizetett megtakarításaikkal. Ezt csupán azok tehetik meg, akik a törvényi befizetésen felüli összeggel is növelték megtakarításaikat. Ezzel szemben a kormány a biztosítók számára nem szabott korlátokat, egységes szabályokat, ennek következtében pl. az Unionnál 15%-kal magasabbak lehetnek a kifizetések, mint a másik két biztosítónál.

A 2. pillér negyedszeri megnyitása kapcsán a kormányoldalról szított negatív kampány a takarékoskodók elbizonytalanítását szolgálja, és a pillérből való kilépésre ösztönzi őket. Minél többen hagyják el a 2. pillért, annál több pénz kerül az államkasszába. Nyilvánvaló, hogy a kormány akkor lenne elégedett, ha a 2. pillért teljesen felszámolhatná. Jól jönne a Smer-SD-nek a szociális csomagok finanszírozására a pénztárban lévő mintegy 6,5 milliárd euró, ami egyben a 2016-os választások előtti populista kampányukat is segítené.
Ez a valódi célja a 2. pillér elleni támadásnak: pénz kell a második szociális csomag finanszírozására. Elegánsabban ugyan, mint a szomszédos országokban, de a Fico-kormány is államosítani akarja a megtakarításokat, hogy a választási évben tudjon miből költekezni.

A kilépést mindenkinek magának kell megfontolnia, de egy valami biztos: az állami nyugdíjrendszer fenntartása mai állapotában hosszú távon lehetetlen. Csak az ebből járó nyugdíjra számítani felelőtlenség, hiszen már most több mint 1 milliárd euróval támogatja az állam a nyugdíjalapot, és a demográfiai mutatók világosan jelzik, hogy a helyzet csak romlani fog.

A kormányának sürgősen kell a pénz, hiszen gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament a 2. pillér megnyitását, amelyre szinte biztosan nemzeti ünnepünkön, március 15-én kerül sor.

Németh Gabriella,
az MKP szociális-, családpolitikai és egészségügyi alelnöke
(Megjelent sz Új Szó Lövészárok rovatában 2015. február 3-án)