A honi sajtó  egy része diadalmasan jelentette be, hogy Szlovákia államháztartási hiánya – illetve költségvetési hiánya – csökkent, mégpedig az előre jelzett 3,3 milliárdról 2,9 milliárdra. Ez csupán a kormány ügyes, ám megtévesztő propagandája. Az államháztartási hiány értéke és annak GDP-hez viszonyított aránya csak a zárszámadáskor, azaz áprilisban derül ki. A december 31-i adat a hiány készpénzben kifejezett pillanatnyi értéke, amely naponta változik. A sajtóban megjelent adat csupán a szilveszteri állapotot jelzi, s ez semmilyen jelentőséggel sem bír. A hírt tálalók közül tehát néhányan árnyékra vetődtek.

Mivel a sajtó egy része a félreértelmezett hírt felkapta, némi magyarázat mindenképpen idekívánkozik. Az államháztartás kiadási oldala az egyes tárcák, állami intézmények és közintézmények kiadásainak összessége. Az államháztartás bevételi oldalát nagyvonalakban az adózó jogi személyek – munkáltatók, magánvállalkozók és magánszemélyek – által befizetett adók és járulékok (nem az állami költségvetésről, hanem államháztartásról beszélünk) képezik. Mivel a 2014-ben befizetett összegek csupán előlegek, azok elszámolását az adó- vagy járulékbevallás leadását követően, általában március 31-éig kell elvégezni. Legtöbbször addigra kiderül, hogy az XY vállalkozó által az előző évben befizetett 4200 euró adóelőleg végül 3900 euró tényleges adóra módosul, miután XY elkészítette adóbevallását, és leadta az illetékes adóhivatalban. 300 euró az államkasszából neki visszajár.

A hiány Szilveszter napjához viszonyított, készpénzben kifejezett értékét a 4200 eurós összeg alapján számították ki, míg a zárszámadás adataiban, vagyis a tényleges hiány kiszámításánál a 3900 eurós adat szerepel majd.
A naptári év utolsó napjához viszonyított, készpénzben kifejezett hiány bizonyos tendenciát mutat, azonban közel sem pontos adat. Előrejelzi, hogy az államháztartás 2014-es végleges adata a 3,3 milliárdnál valószínűleg alacsonyabb lesz, ám hogy mennyivel, az a zárszámadáskor derül ki.

Úgy gondolom, azért érdemes a témával foglalkozni, mert a nemzetgazdaságban az államadósság mellett leggyakrabban használt kifejezés éppen az államháztartás hiánya, röviden hiány, vagy deficit. Mind ugyanazt jelenti. Ezen kívül a hiány adata az elemzők számára az egyik legfontosabb paraméter, amely alapján felállítják prognózisaikat, bankok és hitelminősítők törnek pálcát országok felett, vagy emelnek ki országokat a kátyúból. Az egyik leginkább figyelemmel követett, országok sorsát befolyásoló, leggyakrabban használt fogalom esetében nem árt, ha korrekt, pontos adatokat használunk, nem pedig semmitmondó adatokkal tévesztjük meg a nyilvánosságot. Akkor is, ha a hír az emberek számára pozitív kicsengésű volt. Legyünk óvatosak, nehogy a 2014-es hiány végleges adata csalódást okozzon!

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke