Gubík László

Évértékelő ülést tartott a Via Nova ICS elnöksége, amelyen többek között az önkormányzati választások eredményével is foglalkoztak. A budapesti ülésen a vezetőség tagjai áttekintették az idén megkezdett és jövőre folytatandó programokat is.

A Via Nova ICS jelöltjei – többségében MKP színekben indulva – országszerte 38 képviselői helyet, Gömörben pedig három polgármesteri tisztséget is szereztek az önkormányzati választásokon. A szervezet ezzel jelentősen növelte részvételét az önkormányzatokban, és egyértelműen a legerősebb képviselettel rendelkező magyar ifjúsági szervezet Felvidéken.

A Via Nova üdvözli az MKP autonómia-koncepcióját, amelynek nyilvánosságra hozása szinte egybeesett a 2004-es gyalázatos magyarországi állampolgársági népszavazás tizedik évfordulójával. A XX. század tapasztalatai megmutatták, hogy a felvidéki magyarság megmaradása, gyarapodása nem biztosított az ezt célzó önkormányzati keretek nélkül, ezért az autonómia-igény bőven indokolt, a róla folytatott társadalmi vita pedig szükséges.

Folytatódik a szervezet egyik fontos hagyománya, a Beiratkozási Körút, amely a szülőkkel történő személyes kapcsolatfelvételre helyezi a hangsúlyt. A Via Nova fiataljai mintegy tíz településen keresik fel a beíratásban érintett szülőket, hogy megismerjék a véleményüket és döntési szempontjaikat, továbbá segíthessenek a választásukban.

Az idei évben megkezdett, fiatal vállalkozókat segíteni hivatott program ugyancsak megjelenik a jövő évi tervek között. A Via Nova segíti és bátorítja a szülőföldjükön érvényesülni akaró fiatalokat. Az erre szolgáló programok első fejezete volt a szeptemberi szepsi vállalkozói konferencia, amelyen megalakult a szervezet gazdasági kabinetje is. A kabinet célja, hogy a hasonlóan gondolkodó fiatalok tudjanak találkozni, és megoszthassák tapasztalataikat, ötleteiket, továbbá smart-pontok kialakítása is tervben van, ahol a fiatalok a szakmai fejlődésüket elősegítő képzéseken vehetnek részt.
Az elnökségi ülés után a vezetőség tagjai is csatlakoztak a Budapesten tanuló, illetve ott dolgozó felvidékiek által megöltött szórakozóhelyen a Felvidéki esthez.

-ViaNova-

Címkék: Via Nova