2010-ben a Fico-kormánynak a szlovák állampolgársági törvény módosítása melletti jogi érve az volt, hogy a magyar állampolgársági törvény ellentétes a nemzetközi joggal, mert a magyar állampolgárság Magyarországhoz fűződő "élő kapcsolat" (magyarországi állandó lakhely/tartózkodás) nélkül is megszerezhető. A szigorítás megalkotóit már akkor sem zavarta az a következetlenségük, hogy büntetésként éppen olyan szlovákiai magyarokat fosztanak meg szlovák állampolgárságuktól, akiket nagyon is "élő kapcsolat" fűz Szlovákiához, hiszen mindmáig itt élnek, dolgoznak, adóznak.

A 2015. január 1-jétől hatályba léptetni tervezett belügyminisztériumi rendelet a józan észtől még jobban elrugaszkodik: a szlovák állampolgárság a rendes szabályok megkerülésével visszaszerezhető, feltéve, hogy a kérelmező igazolja egy idegen államhoz fűződő "élő kapcsolatát" (pl. Németországban bejegyzett lakhely, munkahely). A rendelet mindezt a "Szlovák Köztársaság érdekére" vonatkozó törvényi megfogalmazásra hivatkozva teszi.

A belügyminisztérium új rendelete szélsőséges cinizmusával a Beneš-dekrétumokat idézi. E szerint Szlovákiának érdeke szlovák állampolgárságot adni az országot önként elhagyóknak (akik esetleg soha nem is terveznek visszatérni), ha azok szlovákok, míg Szlovákiának nem érdeke, hogy szlovák állampolgárok maradjanak az országban született, élő, dolgozó, adót fizető polgárai, ha azok magyarok.

Az MKP sajtóosztálya