Az Európai Bizottság 2014. július 1-i hatállyal tizenegy operatív programból kilencben ideiglenesen felfüggesztette az Európai Unió támogatásának folyósítását. Közben vizsgálatot folytatott a hiányosságok feltárására. A vizsgálatok folyamán feltárt legdurvább eset az volt, amikor egy kormányközeli tanácsadó és projektirányító társaság, amely a pályázók számára végzett külső projektirányítást, hetven uniós pályázatnál bábáskodott, s mind a hetven uniós pályázata sikeres lett. Nyilván elsajátították a mindentudás ódiumát. Az esetek többségében közbeszerzésekkel kapcsolatos visszaéléseket és hiányosságokat tártak fel az ellenőrök. Az elmúlt három hónap folyamán a kilenc oparatív programban összesen 330 milliónyi európai uniós támogatás kifizetését tartották vissza, amelyre a pályázók benyújtották kérelmüket, hiszen a munkát és a szolgáltatásokat elvégezték.

A napokban az Európai Bizottság feloldotta 102 millió eurónyi támogatás visszatartását, ez összesen négy operatív programot érint. Feloldották többek között a Közlekedés Operatív Programban visszatartott uniós támogatás kifizetését is. Ebben a programban azonban kivételt képez az V. számú európai vasúti folyosó korszerűsítése Pozsony és Zsolna között, amelynek pályasebességét európai uniós forrásokból 160km/órára növelik meg. Ennél az Európai Bizottság folyamatosan 2012-től folytat vizsgálatot. Például egy 12 kilométeres szakasz költségei 244 millió euróba kerültek. A pályafelújítás további szakaszait is utólag ellenőrzik. Emiatt Szlovákia akár többszáz-milliós nagyságrendű támogatástól is eleshet.

További öt, jelentős költségvetéssel és fontossággal bíró operatív program (a Regionális Operatív Program, a Konkurenciaképesség és Gazdasági Növekedés Operatív Program, a Kutatás-fejlesztés Operatív program, a Társadalom Informatizálása Operaítv Program, valamint az Egészségügy Operatív Program) keretében ideiglenesen továbbra is fenntartják a szankciókat, a támogatások kifizetésének tilalmát. Egyelőre úgy tűnik, ebben az évben legalább 80 millió eurónyi támogatás kifizetését tagadta meg végleg, súlyos visszaélések miatt az Európai Bizottság. Összességében eddig ez a 2007-2013 közötti uniós időszakra vonatkozóan 166 millió eurót jelent. A pályázóknak ekkora összegben nem téríti meg az Európai Unió a szállítók által elvégzett munkát és szolgáltatásokat. Helyette az állami költségvetés állja a számlákat. A szankció végösszege azonban a végelszámolásnál jóval magasabb értékre is rúghat, a pesszimista forgatókönyv alapján túlszárnyalhatja akár az egymilliárdos összeget is, hiszen a 2007-2013 közötti időszak támogatását 2015 végéig kell lezárni.

Az Európai Bizottság álláspontja három hónap elteltével, amikor az uniós támogatás megtérítését csak részben oldotta fel, azt jelzi, az utóbbi negyedévben korántsem sikerült kiküszöbölni a súlyos hiányosságokat. Az idő eközben vészesen telik. Szlovákia a számára meghatározott 11,4 milliárdos keret kevesebb mint 60 százalékát tudta csupán felhasználni, holott a programozási időszak letelt. Az n+2 szabályzatnak köszönhetően ugyan 2015 végéig felhasználható az előző időszakban elnyert támogatás,de néhány hónapon belül kihirdetik az új, 2014-2020 közötti időszak első pályázati felhívásait.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke