Mivel közvetetten érintve vagyok, ezért figyelemmel kísérem az utóbbi időben megjelent írásbeli és szóbeli megnyilvánulásokat a kettős állampolgárság ügyében.

A legutóbbi fejlemény az ügyben az, hogy a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága 2014. szeptember 17-ére tűzte ki a döntéshozatalt. Döntést kellene hoznia arról, hogy a szlovák állampolgárságról szóló törvény 2010-ben történt módosítása összhangban van-e a Szlovák Köztársaság Alkotmányával.
Igen ám, de mi van, illetve mi lesz akkor, ha addig a szlovák törvényhozás újból módosítja a fent említett módosítást?
Az elérhető információk szerint még augusztus 22-éig törvényjavaslatokat lehet benyújtani a törvényhozás ülésrendje szerint, amelyeket a parlament a szeptember 9-én kezdődő és 25-éig tartó ülésén meg is tárgyalhat és elfogadhat. Tehát megtörténhet a módosítás módosítása, amely által új helyzet állhat elő, és akkor miről fog dönteni szeptember 17-én az alkotmánybíróság?

Az alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében, ha az alkotmánybíróság által felülvizsgált előírás még az ítélethirdetés előtt érvényét veszti, abban az esetben a bíróság az eljárást leállítja.

Nem erre ment, illetve megy ki a játék a belügyminisztérium részéről?

Ha a fenti felvázolt forgatókönyv megvalósul, akkor minden kezdődhet újból ….

JUDr. Nagy Tibor
érsekújvári ügyvéd