Az instajob filozófiája: munkahelyet, de sürgősen. A Martosi Szabadegyetemen, a Baross Gábor Tervről szóló kerekasztal meglepetésvendége volt Szakállas Attila, aki a résztvevőknek bemutatta újszerű, progresszív munkaközvetítő portálját, az instajobot (www.instajob.sk). A portál újszerű filozófiájának lényege, hogy az adott pillanatban a kereső rendelkezésére áll az adott régióban fellelhető összes munkahely, amelyet a virtuális térben, az interneten kínálnak.  Az instajob összesíti a neten megtalálható munkaközvetítő-portálok által felkínált összes munkalehetőséget. A keresőnek nem kell különböző portálokra keresnie, ezen az egy, összesítő portálon megtalálhatja a számára megfelelő lehetőséget. Természetesen magyarul vagy akár szlovákul és további négy nyelven.

Az instajob munkahelyeket kínál Szlovákia vagy éppen Csehország járásaiban, Magyarország városaiban és kistérségeiben valamint további 16 ország területén. Elég a rendszerbe gépelni az adott várost, járási székhelyt, szakterületet vagy szakmát. Szlovákiában 48 kulcsszakma alapján kereshet a böngésző, Magyarországon 88 professzió alapján. Rengeteg további kulcs alapján válogathat a kiváncsiskodó a rendszerben.

Nos, mivel aktuális, az instajob a mai napon a Révkomáromi járásban 180 mukahelyet kínál,  Dél-Komárom kistérségében összesen 250 munkahelyet. Igaz, többségük nem elektronikai műszerész állás, amilyen beosztásban dolgozik a nokiások többsége. Viszont fellelhetők felkínált munkahelyek rokonszakmákban is.

Egyébként az instajob megalkotói párkányiak, Párkányban kő munkakövetítő irodájuk is működik a Szt.Imre téren. Aki személyesen szeretne érdeklődi, betérhet hozzájuk, tanácsadással is foglalkoznak. Szakállasék hosszabb ideig Kanadában éltek, ott érvényesültek, majd nemrégen visszatértek szülőföldjükre. Az ottani tapasztalataikat szeretnék idehaza kamatoztatni, az első megvalósult projektjük az instajob munkaközvetítő rendszer. Mindenesetre a rendszer, amelyet megalkottak, zseniális. A kereső előtt valós reakcióidőben tárul ki a világ. A fellelhető munkalehetőségek világa.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke