Idén február 19-én sajtótájékoztató keretében szólítottuk fel a kormányt, csökkentse a lakossági földgáz, illetve a lakossági villamos energia árát tíz százalékkal. Alapvetően azért, mert Közép-Európában az energiahordozók lakossági ára Szlovákiában a legmagasabb, sőt, a lakossági földgáz ára Nagy-Britanniában is alacsonyabb, a lakossági villamos áram ára pedig Franciaországban is alacsonyabb, mint Szlovákiában. Ha ezzel szemben összehasonlítjuk az átlagbéreket, siralmas képet kapunk. Itt az ideje a fokozatos, ám tartós árcsökkentésnek. Első lépcsőben idén szeptemberi hatállyal javasoltuk a kormány számára a tíz százalékos árcsökkenést.

És láss csodát! A kormányzó párt június végén esedékes kongresszusán kormányzati intézkedéscsomag bejelentését tervezi. A csomag egyes elemeit 2014 második félévében, illetve a választási időszak fennmaradó részében ültetné át a gyakorlatba. Az intézkedéscsomag első pontja várhatóan a lakossági földgáz árának csökkentése lesz tíz százalékkal. Beérhet tehát az MKP törekvése, megfontolja a kormány az MKP szakmai javaslatát, és úgy tűnik, részben végre is hajtja.

Néhány hete az Európai Bizottság megszüntette a Szlovákiával szembeni túlzottdeficit-eljárást. E kedvező döntés egyik feltétele volt, hogy Szlovákia jelentősen csökkenti az ipari és a vállalati villamos energia árát, amely ma az Európai Unió fejlett ipari államaiban a legmagasabb. Február 19-én éppen ez volt második javaslatunk, amely a vállalkozási környezet jelentős javítása érdekében fogalmazódott meg.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke