A Via Nova ICS február 22-én Rimaszombatban tartotta tisztújító országos kongresszusát, melyen a következő politikai nyilatkozatot fogadták el:

“A Via Nova ICS Országos Kongresszusa örvendetesnek tartja, hogy első alkalommal magyar nemzetiségű jelölt is megméretteti magát a szlovákiai köztársaságielnök-választáson. Bárdos Gyula sikere közös ügyünk! A Via Nova ICS elnöksége a lehető legjobb eredmény elérése érdekében támogatja az első magyar köztársaságielnök-jelöltet és felhívja a tagság és a szimpatizánsok figyelmét az anyagi támogatás lehetőségére.

Támogatjuk azt a kezdeményezést, hogy március 15-én tűzzük ki nemzeti jelképünket, a piros-fehér-zöld lobogót lakhelyeinken, intézményeinken, és mindezt fényképen megörökítve, a közösségi térben adjunk súlyt jelenlétünknek a szülőföldünkön.

Üdvözöljük, hogy a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti választási listáján szép számmal szerepelnek fiatal jelöltek. Szervezetünk hivatalos jelöltjeinek, Horony Ákosnak és Ilko Zoltánnak sok sikert kívánunk, a jó eredmény érdekében minden lehetséges támogatást megadunk nekik!
A Via Nova ICS elfogadhatatlannak tartja, hogy az alkotmánybíróság határozatlan időre elnapolta döntését a kettős állampolgárság ügyében, elhanyagolva ezzel demokratikus kötelezettségét. Miközben Szlovákia napról napra veszíti el állampolgárait, bízunk a taláros testület bölcsességében és számítunk rá, hogy az ügy alkotmánynak megfelelően rendeződik!

Tiltakozunk a szlovák belügyminisztérium azon diszkriminatív eljárása ellen, mely számos idegen nyelven enged ugyan bejegyeztetni civil szervezeteket, de magyarul nem, illetve a kétnyelvű megnevezések bejegyzését hátráltatja és nehezíti.

A Via Nova ICS szolidaritást vállal a kárpátaljai magyarokkal, és reméljük, hogy az ukrajnai válság a magyar közösséget elkerüli, illetve annak javára oldódik meg!” – áll a nyilatkozatban.

Címkék: Via Nova