Az Európai Unió nyomásgyakorlása miatt nem kizárható, hogy az energia-árképzést ki kell majd vezetni a nemzeti hatáskörből, központi, brüsszeli hatáskörbe kerülhet. Addig Szlovákiában is érezhetően mérsékelni kellene (akár legiszlatív eszközökkel) a villamos áram, a földgáz, a távhőszolgáltatás és a vízszolgáltatás lakossági árát, valamint az ipari, vállalati villanyáram árát.

Az energiaárak és a vízdíj általános csökkentése indokolt

-    Közép-Európa térségében 2009 – 2013 között Szlovákiában volt a lakossági villamos áram díja a legmagasabb,
-    Közép-Európában 2009-2013 között átlagon felüli volt a lakossági gáz ára,
-    Közép-Erópában 2009-2012 között átlagon felüli volt a vízdíj ára,
-    A vállalkozási és ipari villanyáram ára az Európai Unióban az egyik legmagasabb, alaposan túlszárnyalja térségünk országainak árait.

A lakossági energiaszolgáltatás piacának liberalizálása nem eredményezte a fogyasztási energiaárak csökkenését, mint ahogyan azt az illetékesek várták. Következménye gyakran a bizonytalanság, düh és kétségbeesés lett főleg olyan fogyasztók számára, akik szolgáltatót váltottak, és akiket az új energiaszolgáltató becsapott.

A vállalkozói és ipari energiaszolgáltatás liberalizálása sem eredményezte az energiaárak csökkenését, sőt a vállalkozók és az ipar számára a villamos áram ára európai uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik Szlovákiában.

Szlovákiában az energiahordozók magas ára gyakran terítékre kerül, a politikusok is panaszkodtak ugyan a magas lakossági energiaárakra (2010 – KDH, 2013 – a kormányfő, R. Fico), ám érdemben nagyon keveset tesznek az árak csökkenése érdekében. Ma már kevésnek bizonyul, ha azzal érvelnek, hogy nem növekednek tovább az energiaárak. Az adatok bizonyítják, hogy itt a jelentős csökkentés ideje.

A magyar példa

Magyarországon idén harmadszor fogják érezhetően, jelentős mértékben lecsökkenteni a rezsidíjakat, a Szlovákiában érvényes áraktól jóval alacsonyabb szintre csökken az energiahordozók ára. Ennek ellenére a szolgáltatók nem hagyják el az országot. Azt bizonyítja ez, hogy ott is komoly, indokolatlanul magas árrésekkel dolgoztak.

Paradox módon, 2013 májusában az Európai Bizottság figyelmeztette Szlovákiát a villamos energia árképzésének átláthatatlanságára és javasolta, hogy csökkentese a villamos energia tarthatatlanul magas árát.Itt az ideje a legiszlatív eszközökkel végrehajtott, általános energiaár és vízdíj csökkentésnek Szlovákiában is, amíg nem késő. Ezért az MKP 12 százalékos általános energia-árcsökkentést javasol szeptember 1-jétől.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke

2. rész

3. rész