Amikor a tavalyi parlamenti választásokat követően kinevezték a kormány tagjait, a miniszterelnök alapvető elvárása az új belügyminiszterrel szemben az volt, hogy hajtsa végre a polgárbarát közigazgatási reformot. A szlovák nyelvű rövidítés, ESO kezdőbetűi három tulajdonságot takarnak: az államigazgatás legyen hatékony, megbízható és nyitott.

Megszületett a belügyi tárca adu-ászának, a közigazgatás reformjának első törvényjavaslata a helyi államigazgatásról. A következőket tartalmazza: megszűnik minden specializált helyi államigazgatási hivatal, vagyis speciális körzeti hivatal. Annak ellenére, hogy Szlovákia közigazgatási beosztása egyelőre változatlan marad, megmarad az eddigi 79 járás, november elsejétől létrejön 72 összevont járási hivatal. Olyan széles hatáskörökkel bíró helyi államigazgatási hivatalok, járási hivatalok jönnek létre, amilyenek 2004-ig voltak Szlovákiában és amilyenek néhány hónapja jöttek létre Magyarországon.

Ezzel együtt megszűnik a Párkányi Körzeti Hivatal, amelyet 2005-ben hoztunk létre. Az akkori kormányzati döntéssel a belügyi tárca eredeti javaslatához képest további négy körzeti hivatal jöhetett létre Párkányban, Bazinban, Námesztón és Ólublón. Az akkori koalíciós pártok mindegyike javasolhatott egy-egy újabb hivatalt. A többiekkel ellentétben a párkányi hivatalra tett javaslatunk teljesen megalapozott volt, hiszen Helemba, Bény, Kiskeszi és Szalka lakosai korábban ügyintézésük végett 65 – 75 kilométert utaztak a járási székhelyre, Érsekújvárba.

Novembertől az 50 körzeti hivatal közül a párkányi kivételével az összes járási hivatallá változik és további 23 új hivatal jöhet létre. Így lesz összesen 72 járási hivatal. Köztük az a 3 körzeti hivatal is átalakul járási hivatallá, amelyek a párkányi hivatallal együtt ráadásként jöttek létre 2005-ben. A Magyar Közösség Pártja diszkriminációnak tartja a belügyi tárca javaslatát, mert egyetlen hivatalt, a Párkányi Körzeti Hivatalt szünteti meg, nem minősíti át járási hivatallá. Egyébként sem jön létre konzisztens helyi államigazgatási modell, mert Szlovákia 79 járásának területén 72 járási hivatalt hoznak létre novemberben.

2011-ben tiltakozó aláírásgyűjtésbe fogtunk, ugyanis az előző kormány másik 3 hivatallal együtt meg akarta akkor szüntetni a Párkányi Körzeti Hivatalt. Szó szerint néhány nap leforgása alatt a régió 36 ezer lakosa közül több mint 12 ezren írták alá a petíciós ívet, ennyien tiltakoztak a hivatal bezárása ellen. Az ívek megvannak, hamarosan átadjuk a belügyi tárcának.
Az egyik oldalon tehát az eddiginél sűrűbbé válik a járási hivatalok struktúrája, főleg északon. A másik oldalon azonban a Párkányi Körzeti Hivatal megszüntetésével megbüntetik a délen élő embereket. Arról nem is beszélve, hogy 25 munkahely szűnik meg délen, északon pedig az ESO - Ász nevű reformnak köszönhetően létrejönnek a munkahelyek százai. Vajon miért bünteti a belügyi tárca a Párkányi körzetben élő 36 ezer embert?

A tavalyi parlamenti választáson a Smer, az egyetlen kormányzó párt százezerrel több szavazatot gyűjtött be Dél-Szlovákiában, mint 2010-ben. Nyilván, Párkányban és környékén is jóval többen szavaztak nekik bizalmat, mint két évvel korábban. Vajon meddig hagyják magukat az emberek ilyen ostoba módon elbolondítani? Meddig fogják elhinni a kormányzó párt demagógiáját? Meddig hagyják magukat orruknál fogva félrevezetni, meddig fognak nemzetközi nőnapot ünnepelni a kormányfővel, miközben ő tétlenül nézi munkahelyük megszűnését, nem orvosolja az elviselhetetlenné váló szociális helyzetüket és megszünteti az elérhető, közeli állami hivatalt?

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke