A Közbeszéd véleményportálon a Legyen 2013 a mellébeszélés éve! című írásban a szerző ízekre szedte a Most-Híd elnökének évértékelő írását, amelyet Bugár Béla Legyen 2013 az együttműködés éve! címmel tett közzé. A Közbeszéden megjelent elemzést hadd egészítsem ki csupán egyetlen gondolattal.

Évértékelő írásában a Most-Híd elnöke inkorrekt módon  összevetette a „nagy“ MKP teljesítményét a „kis” Most-Híd teljesíményével a törvényhozásban (ellenzéki pártot a kormánypárttal), majd pártja érdemei között imigyen sorolta fel az Ipoly-hidak felépítését is: „Mondhatnék más példákat is, az Ipoly-hidak kiépítésétől a Csallóközt Pozsonnyal összekötő 63-as út torlódási pontjának kiszélesítésén át a dél-szlovákiai munkahelyteremtésig.“ Idegen tollakkal való ékeskedés iskolapéldája ez, hiszen köztudott, hogy a hidak megyei hatáskörben épültek fel. Besztercebánya megyében pedig a Most-Hidat egyetlen gyetvai honatya képviseli, szemben az MKP 8 megyei képviselőjével. Jogos tehát a megyei képviselőink kérdése, hogy a Most-Híd megalakulása óta vajon miben rejlett a párt igyekezete és hozzáadott értéke az Ipoly-hidak felépítését illetően, különösen 2012-ben?

Ellenben tavaly februárban a Pető és Pősténypuszta közötti híd átadásának szervezői kellő mértékben értékelték a Most-Híd igyekezetét. Az átadási ünnepségre Pozsonyból megérkezett a Most-Híd elnöke, a pozsonyi törvényhozás akkori alelnöke is. Sebtében a disztribünre igyekezett, azonban a szervezők csak azokat engedték fel, akik a protokolllistán szerepeltek. Vagyis nem volt miért jutalmazniuk a Most-Híd tevékenységét a hidak ügyében.

A Most-Híd munkahelyteremtési igyekezete eredményeinek megítélését Dél-Szlovákia lakosaira bízom. Ítéljék meg ők, mennyire valós az elnök évértékelőjében leírt félmondat a párt sikeres munkahelyteremtéséről. Különösen annak fényben, hogy a széleskörű vállalatbezárási hullám tavaly Komáromot érintette, „most” pedig Dunaszerdahelyen tombol.

Szomorú, ha egy parlamenti párt elnöke pártja konkrét eredményeiről csupán a blogban leközölt módon tud beszámolni.
Írásom semmiféleképpen sem függ össze azzal, hogy egy adott megyében vagy járásban lesz-e együttműködés vagy megállapodás az MKP és a Most-Híd között a megyei választáson. Ahol szükség van rá, ahol az együttműködés híján a lakossági számarányok végett esélye sincs a magyar ajkú képviselőjelölteknek a sikerre, ott mindenképpen kívánatos a közös fellépés, a megegyezés.

Írásommal nem akartam senkit sem elriasztani a kezdődő tárgyalások előtt. Csupán az inkorrekt politikai marketingre kívántam rámutatni a megyei választásokra való felkészülés jegyében. Jó lenne, ha a kampányban is a valós érdemeket csillogtatnánk, nem nyúlnánk át a szomszédba egy-két használható mentőövért. A korrektség végett.
Ettől függetlenül ott, ahol kell, ott valóban legyen 2013 az együttműködés éve! Nemcsak a megyei választások előtt, hanem az országos jobboldali, konzervatív politizálás terén vagy akár egy vállalható, karakteres köztársasági elnökjelölt megnevezését és támogatását illetően.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke