A pénzügyi tárca, a nemzeti bank és az uniós intézmények elemzői nyár óta szinte havonta módosították, megnövelték a jövő évi állami költségvetés bevételi oldalán tátongó rés mélységét. Az idő előrehaladtával, az eredeti elképzelésekkel szemben így jelentősen lecsökkent a jövő évi adóbevételek megbecsült értéke. Annak ellenére, hogy az adókulcsok és az adóterhek jelentős megnövelésébe fogott a kormány. E tekintetben még szerencse, hogy néhány napnyi parlamenti vitát követően a pozsonyi országgyűlés tegnap elfogadta a jövő évre szóló állami költségvetést. Ha a vita elhúzódott volna a jövő hét végéig, akkor talán újabb bevételkiesést kellene elkönyvelni az adóbevételek oldalán. Mert hiszen az idő kerekét nem tudjuk megállítani. Pontosan ez a leggyengébb láncszeme a jövő évi költségvetésnek, történetesen, hogy valótlan, megalapozatlan jövő évi gazdasági teljesítményre állították fel.

Siralmas kilátások
A gazdaság megtorpanásának árulkodó jelei nyáron, az ősz elején erőteljesen megjelentek. A kassai vasmű befektetői kivonulnak Szlovákiából, a gyáróriás jövője bizonytalan. Reméljük, hogy a következő befektető nem piacszerzés végett vásárolja meg a gyárat, termelni fog.  Az autógyárak termelése gyakran ideiglenesen szünetelt, a legnagyobb munkáltatók újabb adókedvezményekért folyamodtak, máskülönben tömeges elbocsájtásokat helyeztek kilátásba. A Munkatörvénykönyv szerencsétlen módosításának következtében, az adó- és járulékterhek alapos megnövelését követően a közepes nagyságú vállalatok sorra hagyják el Szlovákiát. Magyarországra vagy más szomszédos országba helyezik át a termelést. A kis- és közepes vállalkozók ezt nem teszik, nem tehetik, mert a teljes egzisztenciájukat nem tudják rugalmasan megváltoztatni. Dél-Szlovákiára fókuszálva: az a vállalatbezárási hullám, amely 2009-ben végigsöpört Párkányon, tavaly Komáromon, az most Dunaszerdahelyt érte el. A kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következtében vajon hol lesz a következő gócpont? Mindennek következtében nem növekedhetnek meg az adóbevételek, az állami költségvetés bevételi oldala jövőre siralmas helyzetbe kerülhet. A szlovákiai államháztartás eddig viszonylag stabil, kiszámítható, tervezhető volt, azonban jövőre komoly törés állhat be. Az államadósság az utóbbi években töretlenül, de kiszámíthatóan, folyamatosan növekedett. Kérdéses, hogy jövőre annak a pályája elszabadul-e.

Kicsik és nagyok terhei

Különös forrástranszfer lesz a jövő évtől: a kicsik csúnyán ráfizethetnek a nagyokra. A kis- és közepes vállalkozók adó- és járulékterhei jövőre jelentősen megnőnek, azonban a kormány jelentős összeggel számol a nagyvállalatok, nagy  munkáltatók adókedvezményeit illetően. Pedig a foglalkoztatottság több, mint 70 százalékát a kis- és közepes vállalkozók biztosítják. Igaz, hogy a nagyvállalatok képezik a gazdaság gerincét, rajtuk áll vagy bukik az ország külkereskedelmi mérlege, a hazai össztermék nagysága.
Litvánia példája bemutatta: a válságra reagálva az adóterheket 2009-ben súlyosan megnövelték. Azóta annyira lecsökkent a termelékenység és a gazdaság teljesítménye, hogy idén az adóterhek mértékét a korábbi szintre helyezték vissza. Más országok is megjárták ezt az utat. Amikor a szlovák kormányfőt októberben mindezzel szembesítették, akkor ő azt válaszolta, hogy maximálisan kitart amellett, hogy jövőre jelentősen megnöveljék a társasági adókulcs, a kis- és közepes vállalkozók adó- és járulékterheit, ezáltal a konszolidáció terheit az aktív kereső lakosságra helyezik. Szerinte az EU elnöke és az EP elnöke azt állították Brüsszelben, hogy ez az egyetlen lehetséges út a válságból való kilábaláshoz.
Sajnos ez nem így van, a kormány jövő évi intézkedései miatt lejtmenetbe kerül a gazdaság, jelentősen megnövekszik a munkanélküliség, alapvetően leromlik a vállalkozási környezet. Eközben az államadósság az előrejelzések szerint a tavalyi 43,3 százalékról a jövő év végére megnövekszik a nemzeti össztermék 52,2 százalékára. Amennyiben jövőre megtorpan a gazdaság, az államadósság növekedésének üteme erőteljesebb lesz. Ez intő jel, Szlovákia államháztartása nagy zuhanásba kerülhet. A kormányfőnek lehet, hogy mindegy, legfeljebb feláll a székéből, és a néhány utcával távolabbi köztársasági elnöki székbe ül. Utána pedig a vízözön.

Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke