A Magyar Közösség Pártja nem tartja elfogadhatónak a Szlovák Belügyminisztérium legújabb állampolgársági törvénymódosítás-tervezetét. Ha igazak a sajtóhírek, a legújabb javaslat szerint azok nem veszítik majd el szlovák állampolgárságukat, akik tartós lakhellyel rendelkeznek egy másik államban, és megszerezték annak állampolgárságát. Nem oldódik meg azonban azon felvidéki magyarok helyzete, akik már felvették a magyar állampolgárságot, és emiatt elveszítették a szlovákot. A javaslat nem jelent előrelépést azon szlovákiai magyarok számára sem, akik szeretnék megkapni a magyar állampolgárságot, de nem rendelkeznek tartós lakhellyel Magyarországon.

Az MKP véleménye szerint ezen törvényjavaslat elfogadásával Szlovákia továbbra is fenntartja azon kettős mércét, amelyet a határon túli szlovákok, illetve a Szlovákiában élő magyarok irányában alkalmaz. Elmondható: csak a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárok kettős állampolgárságának ügye rendeződik mindössze.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy 1997 és 2005 között minden külföldön élő szlovák megkötések nélkül megkaphatta a szlovák állampolgárságot, és ennek birtokában részt is vehet a szlovákiai parlamenti választásokon. Magyarország semmi mást nem kínál a határon túli magyaroknak, mint azt, amit Szlovákia már régen megtett a határon túli szlovákok számára.

Berényi József, az MKP elnöke